Wie demonstreert er mee, wie is voor wat, en wie tegen?

Den Haag mag zich op zaterdag 20 september met recht 'demonstratiestad' noemen. Na de uit de hand gelopen 'Mars voor de Vrijheid' op 10 augustus tegen de radicale islam van de radicaal-rechtse gelegenheidscoalitie Pro Patria, heeft de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen besloten tot een demonstratieverbod van twee maanden in de Schilderswijk. Pro Patria wilde daar weer demonstreren met steun van PVV-leider Geert Wilders om 'het stukje Nederland terug te veroveren op de djihad'. Maar deze beweging is niet de enige die die dag de straat op wil.

In totaal hebben zich zeven organisaties gemeld om op deze dag in Den Haag te demonstreren vóór en tegen elkaar. Nog niet alle organisaties zijn bekend, maar hiernaast de enkele die zeker present zijn.

undefined

Pro Patria

Pro Patria is een gelegenheidscoalitie van extreem-rechtse, radicaal-rechtse, anti-islamitische en anti-IS-demonstranten. Deze beweging kreeg vooral naamsbekendheid vanwege de uit de hand gelopen demonstratie in de Schilderswijk. Deze demonstratie is nu aangemeld voor het vlak naast de Schilderswijk gelegen Transvaalkwartier. Inmiddels is de club voor de demonstratie van 20 september gesplitst.

undefined

NVU

De extreem-rechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) - die bij de eerdere demonstratie bij Pro Patria hoorde - heeft een eigen demonstratie aangemeld, maar wil die in de Schilderswijk houden. De burgemeester is daartegen en daarom wil de NVU de zaak voor de rechter laten komen.

undefined

AFA

De links-radicale tegenhanger Anti Fascistische Actie (AFA) gaat ook dezelfde dag demonstreren. Deze activisten willen tegen extreem-rechts demonstreren. Zij doen dat vaker als ergens extreem-rechtse groeperingen de straat op gaan.

undefined

MDL-Holland

Verder is er nog de Muslim Defence League-Holland die door critici wordt geschaard tot de sympathisanten van de extreem-djihadistische IS. Deze beweging heeft het Malieveld al geclaimd. Zij wil demonstreren tegen extreem-rechts en moslimhaat.

Naast deze organisaties zijn er aanwijzingen dat er een blokkade gaat komen van jongeren uit de Schilderswijk. Zij willen vooral de radicaal-rechtse demonstraties tegenhouden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden