Wie de basis van de Franse keuken beheerst, kan koken

Kookschool klassiek/Kookschool patisserie

Marianne Magnier-Moreno / Melanie Dupuis & Anne Cazor

Uitgeverij Kosmos Prijs: euro 30,-

****

In de najaarsaanbieding van de uitgeverijen staan alle nieuwe titels die in het najaar gaan verschijnen. Bij de aanbieding 2016 zaten verschillende titels met als missie om de wereld te leren koken.

Opvallend is daarbij dat het vooral Fransen zijn die de rest willen leren koken; we kunnen rustig stellen dat de Fransen de afgelopen twintig jaar binnen Europa het meest conservatief zijn gebleven in hun dagelijkse eetgewoonten.

In Scandinavië, Engeland en ook in Nederland zijn revolutionaire veranderingen in de keuken doorgevoerd, maar de Fransen zijn blijven vasthouden aan hun boeuf bourguignon, uiensoep en pot-au-feu. Die zijn toch altijd een beetje op het spoor gebleven dat hun keuken de lekkerste ter wereld is en daar hoefde dus niks aan te veranderen. Valt ook iets voor te zeggen. Alleen was de consequentie wel dat er weinig tot geen aandacht was voor wat er op gastronomisch gebied gebeurde. Spannende kookboeken bleven uit.

Toch is het voor elke beginnende keukenprins(es) van groot belang om de basis van de Franse keuken te leren kennen. Als je die onder de knie hebt, kun je koken. Dan weet je hoe je een ui snippert, kruiden gebruikt en sauzen maakt, om maar wat te noemen.

Daarbij zal naar mijn bescheiden mening de klassieke Franse keuken altijd overeind blijven. We kunnen een tijdje moleculair gaan koken, met microgolven in de weer gaan, of ons storten op fermenteren, als we geen goede roux kunnen maken, zijn we nergens.

Vorig jaar verscheen bij uitgeverij Kosmos het boek 'Kookschool patisserie'. Een uit het Frans vertaald lijvig boek waarin de Franse patisserie door middel van tekeningen, tekst en beeld voor elke simpele ziel binnen handbereik kwam.

Nu is daarnaast het boek 'Kookschool klassiek' verschenen. De opzet is hetzelfde: een grafische tekening van het recept, stap-voor-stapfotografie en daarbij in duidelijke bewoordingen hoe men te werk moet gaan.

Franse klassiekers voeren de boventoon, maar ook fish-and-chips en gravad lax staan erin. Wel wordt een aantal klassiekers node gemist: geen cassoulet, geen coq au vin, geen quiche lorraine, bijvoorbeeld.

Overigens is het vrij lastig om sommige recepten terug te vinden, omdat de originele Franse benaming niet overal in de Nederlandse vertaling is opgenomen. Eieren in wijnsaus klinkt ook echt minder spannend dan oeufs en meurette.

Voor beginners in de keuken die graag aan de hand van duidelijke beelden en tekst aan de slag willen, zijn deze twee boeken een uitkomst. Als set zijn ze, mede door de mooie grafische uitstraling, een aanwinst voor de kookboekenkast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden