Wie campagne voert moet ook kunnen incasseren

GroenLinks kan het verhaal maar met moeite verkopen

REPORTAGE | CYNTHA VAN GORP | AMSTERDAM

Nederland moet weer gidsland worden met duurzame innovatie, vindt GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap. "Nederland is nu te veel naar binnen gekeerd", zei Sap zaterdag tijdens de officiële campagne-aftrap van de partij in Utrecht. Ze denkt dat Nederland sterker uit de crisis komt door radicaal te kiezen voor vergroening van de economie.

Maar waar deze groene woorden bij de eigen achterban een warm onthaal krijgen, is het voor de campagnevoerende GroenLinkser, toch al geplaagd door slechte peilingen, ploeteren geblazen. Het is niet bepaald een verhaal dat zich makkelijk in enkele seconden laat verkopen. Zeker niet in een tijd waarin mensen zich druk maken over hun inkomen en (behoud van) werk, erkent ook Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

Samen met Roy Quist, lid van de afdeling Amsterdam-West, probeert de nummer drie op de kandidatenlijst zieltjes te winnen rond de Amsterdamse Nieuwmarkt. "Als je bijvoorbeeld jonge mensen vraagt waar ze willen werken, zeggen ze: bij een eerlijk bedrijf, niet een dat de vis van arme mensen uit Mauritanië steelt. Als je maar meer de tijd hebt, staan mensen wel open voor ons verhaal."

Maar zo'n wat langer gesprek is niet zo gemakkelijk voor elkaar te boksen. Twee jongens op een trapje voor een herenhuis aan de Recht Boomsloot zitten er niet om te springen. "Ik stem VVD", zegt de een vol overtuiging. Van Tongeren laat zich niet afschepen. "Vertrouw je de mensen die de huidige problemen de afgelopen achttien jaar hebben gecreëerd?", vraagt ze uitdagend. "Het maakt me helemaal niet uit", reageert de jongen schouderophalend. "Ik twijfel absoluut niet over wat ik zal stemmen."

Zijn vriend is minder uitgesproken. "Ik wil wel een foldertje", zegt hij tegen het Kamerlid, al is daarmee de kous wel af.

Nauwelijks ontmoedigd vervolgt het duo zijn weg. "Ik had ook niet verwacht dat ik ze kon overtuigen", zegt Van Tongeren. Aan de rand van de Nieuwmarkt hebben ze bij een groepje studenten meer geluk. De negentienjarige Charlotte Bouwman overweegt zelfs GroenLinks te stemmen. "Maar eigenlijk denk ik niet dat GroenLinks het ook echt waar kan maken. Femke Halsema vond ik goed, maar nu heeft GroenLinks een suffe, conservatieve uitstraling."

"Politiek is incasseren", stelt Van Tongeren. "Als je daar niet tegen kan, moet je iets anders gaan doen."

Gelukkig is zo'n middagje canvassen niet alleen maar incasseren. "Ik spreek mensen die twijfelen over de SP. Tegen hen zeg ik: de SP kan het niet alleen, stem GroenLinks. Anderen balen van het Kunduz-akkoord, punten waarvan het GroenLinks-hart ook niet sneller gaat kloppen. Maar je kunt gelijk hebben en niets doen, of gelijk hebben en het beleid een beetje sturen. Wij kiezen voor dat laatste."

Integriteit raadslid
Om 'volledige openheid en transparantie' te geven en bovendien alle twijfels weg te nemen, stelt GroenLinks een onafhankelijk onderzoek in naar de integriteit van het Rotterdamse raadslid Judith Bokhove. Dat heeft fractievoorzitter Arno Bonte zaterdag laten weten. Hij benadrukt geen twijfels te hebben over haar integriteit. Binnen twee weken moet het onderzoek zijn afgerond.

Aanleiding voor het onderzoek is het te laat melden van een nevenfunctie. Bokhove's man, Michiel Rexwinkel, was oprichter en directeur van energiebedrijf Greenchoice en Bokhove beheert namens haar kinderen het aandelenbezit in Greenchoice. Dit meldde ze weliswaar bij haar aantreden als raadslid in 2010, maar ze gaf te laat aan de griffie door dat ze begin 2012 van diezelfde vennootschap bestuurslid was geworden. Dat terwijl het energiebedrijf in een conflict is verwikkeld met energiebedrijf Eneco, waarvan de gemeente Rotterdam grootaandeelhouder is.

Bonte ziet de uitkomsten van het onderzoek met vertrouwen tegemoet. Hij wijst erop dat Bokhove in de raad niet gaat over energiebeleid en Eneco, en niet meestemt bij besluiten die haar persoonlijk belang zouden kunnen raken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden