Reportage

Wie brouwt het lekkerste bier van Nederland?

Juryleden proeven in het Rotterdamse Arminius ieder 35 verschillende bieren. Beeld Otto Snoek
Juryleden proeven in het Rotterdamse Arminius ieder 35 verschillende bieren.Beeld Otto Snoek

Het is hard werken voor de juryleden. Bijna 300 bieren dingen mee naar de titel ‘beste bier van Nederland’ en die moeten allemaal geproefd. ‘Het gaat met kleine slokjes.’

Koos Schwartz

Het is half tien in de ochtend. Verdeeld over acht tafeltjes zitten 32 mensen aan het bier. Ze zwijgen. Dat ze in een voormalige kerk zitten, geeft het tafereel iets sacraals.

Er worden glazen opgetild, er wordt gekeken, er wordt geroken. Gegorgeld wordt er niet in de voormalige Rotterdamse kerk – nu: congrescentrum Arminius – en spugen is er ook niet bij. Gorgelen met schuim is lastig en de smaakpapillen die gevoelig zijn voor bitter – dat zijn de meeste bieren – zitten achter in de mond. Een bierproever slikt bier door. Wel wordt er tussen de biertjes soms aan een watertje genipt.

Eigen oordeel

Converseren mag niet, proevers moeten zelf tot hun oordeel komen. Ze beoordelen de bieren op kleur, reuk, smaak, mondgevoel en technische kwaliteit. Elke proever proeft zo’n 35 verschillende bieren. Dat duurt tot in de middag. Zijn de 32 biertesters, grotendeels Nederlanders, dan niet wat uitbundig geworden? “Het gaat met kleine slokjes”, zegt Henri Reuchlin, een van de organisatoren van de Dutch Beer Challenge, een competitie voor Nederlandse bieren die gisteren voor de derde keer werd gehouden en die volgens Reuchlin de grootste biercompetitie van Nederland is.

Bijna 300 bieren zijn aangemeld voor de wedstrijd en dat zijn er flink meer dan de 155 uit 2015 en de 239 die vorig jaar in competitie waren. Ze dingen mee naar de hoofdprijs (beste bier van Nederland), naar een prijs in een hoofdcategorie (blond, donker, amber, tarwebier, specialty) en naar een prijs in de circa twintig subcategorieën, zoals bock, dubbelbock, IPA, porter, witbier, saison en fruitbier.

‘Mooie Nel’, een IPA van de Haarlemse brouwer Jopen won de hoofdprijs in 2015. Vorig jaar won ‘Gajes’, een tripel van de kleine Amsterdamse brouwer Bruut. Wie er dit jaar meedingen, wil Reuchlin niet zeggen. Ook de proevers weten het niet, zij proeven ‘blind’. Maar de bijna 300 bieren moeten een aardige afspiegeling zijn van het aanbod van het Nederlandse speciaalbierwereldje.

Groot is dat wereldje niet, want 85 procent van het bier dat in Nederland wordt gedronken is pils en onder de resterende 15 procent vallen buitenlandse bieren als Hoegaarden en Affligem die onderdeel zijn van megabrouwers (AB Inbev en Heineken). Groter en zichtbaarder wordt het wereldje wel.

Gegarandeerde hoeveelheid

Vorig jaar kwamen er volgens de website biernet.nl 42 brouwers bij. Inmiddels zijn er 466 in Nederland actief: van Veendam (Brouw-atelier Melessen, opgericht in 2016) tot het Zeeuws-Vlaamse Groede (Brouwers­lokaal, 2012), van Maastricht (de Maestrichter, 2013), tot Texel (Texelse Bierbrouwerij, 1994). Sommige zijn klein en gericht op vrienden, bekenden, buurtkroeg, dorpsslijter en het plaatselijke restaurant, zoals brouwerij Heusden, die sinds 2002 bestaat. Andere zijn groter geworden en richten de ogen op de schappen van supermarkt en Gall & Gall. Dan moeten ze wel garanderen dat ze een flinke hoeveelheid bier leveren en aan speciale verpakkings­eisen voldoen. Op die schappen is wel vaker plek dan een paar jaar geleden. Speciaalbieren zijn in.

Weer anderen wagen, met hulp van crowdfunding, na een paar jaar brouwen de gok en beginnen een eigen brouwerij, zoals recent Two Chefs Brewing uit Amsterdam en Kompaan uit Den Haag. Er zijn speciaalbiermakers die flink uitdijen, zoals Brouwerij ’t IJ uit Amsterdam en Jopen uit Haarlem. En er zijn er die zich deels op export richten, zoals Jopen, de excentrieke brouwer De Molen uit Bodegraven en ’t Uiltje uit Haarlem, waarschijnlijk de wildste onder de brouwers. Toch, zegt Reuchlin, terwijl obers nieuwe flessen naar de tafels brengen, blijft het overgrote deel op Nederland gericht.

En de uitslag? Op 5 april worden de winnaars in een categorie bekendgemaakt, op 11 mei de naam van ‘het beste bier’. Dan begint de week van het Nederlandse bier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden