Wie brengt de gele trui naar Parijs?

De honderdste Tour de France, die vandaag op Corsica van start gaat, kent geen uitgesproken favoriet, maar wel veel kanshebbers. Trouw somt ze op en stipt de Nederlanders aan die voor dagsucces kunnen zorgen.

Cadel Evans
Liggen de beste jaren van Cadel Evans achter hem of weet de Australiër nog een keer alles uit zijn roestige lichaam te persen? Evans is een halve profcarrière ouder dan de meeste van de kanshebbers. Zesendertig is de Tourwinnaar van 2011, maar meer ervaren dan wie dan ook in deze jubileumronde. Het siert de BMC-kopman, en misschien is het een teken van zijn volwassenheid, dat hij de vragen over zijn leeftijd niet uit de weg gaat. De confrontatie met zijn zwakheden pareert hij met de opmerking dat "het cruciaal is om op alle onderdelen regelmaat te tonen", zei hij deze week. "Vooral de bergen worden voor mij belangrijk."

Evans, die vorig jaar in de Tour nauwelijks iets tegenover het geweld van Wiggins en Froome in stelling kon brengen, constateerde dat hij dit jaar met hetzelfde euvel kampt. De naweeën van een infectie die hij vorig jaar in de Ronde opliep, zijn nog altijd niet weg. "Als ik ergens op hoop is dat zulk ongeluk mij dit jaar bespaart blijft." Zijn sterke tijdrit moet als het nodig is het verlies in de Alpen en Pyreneeën compenseren. Aan de groep die hem bijstaat de komende drie weken zal het niet liggen. Zes van de renners die hem in 2011 hielpen, zijn opnieuw van de partij. Verder kan hij rekenen op de hulp van wereldkampioen Philippe Gilbert en supertalent Tejay van Garderen, vijfde in de Tour vorig jaar. Mocht Evans het wonder voltrekken dan wordt hij de oudste Tourwinnaar uit de geschiedenis.

Joaquim Rodriguez
Als het aan de UCI had gelegen dan had de ploeg van Joaquim Rodriguez, Katusha, vandaag niet aan de start van de honderdste Tour verschenen. De Russen voldeden niet aan de licentie-eisen van de internationale wielerunie. De UCI hield zich op de vlakte over de ware reden maar volgens velen was de noodzaak van een stikte anti-dopingopstelling (nog) niet tot de Russen doorgedrongen. Het was uiteindelijk aan het internationaal sporttribunaal CAS te danken dat de ploeg zijn Pro Tourlicentie kon behouden.

Katusha heeft, getergd door de opstelling van de UCI, sindsdien wat recht te zetten. En waar beter dan de Tour? Rodriguez kent echter een klein minpuntje en dat is zijn relatieve onervarenheid. Dit wordt de tweede Tour de France voor de 34-jarige Spanjaard. 'Purito', zoals zijn bijnaam luidt, werd in 2010 zevende. De klimmer weet zich tot zijn grote opluchting een handje geholpen door het parcours. De organisatie heeft de tijdritten opzettelijk ingetoomd en het accent naar het hooggebergte verschoven. Alles voor het spektakel. "Deze ronde ligt mij wel", riep de Spanjaard, die zich echter niet in een favorietenrol wil laten drukken. "Froome blijft voor mij de man die boven de rest uitsteekt." En toch moet Rodriguez in staat worden geacht in etappes als naar de Alpe d'Huez en de Ventoux renners als Contador of de Engelsman te verrassen. Zij zullen veel eerder geneigd zijn naar elkaar te kijken in hun strijd om het geel dan naar Rodriguez.

Andy Schleck
Hij koestert deze dagen zijn rol als outsider met verve, Andy Schleck. "Ik voel mij weer goed en ben blij dat ik hier mag starten", verkondigde de Luxemburger op Corsica tijdens de teampresentatie van Leopard. Een paar maanden geleden zou je een zin als deze als oprecht kunnen typeren. Maar nu komen zijn woorden eerder wat gespeeld over. Schleck is terug aan het front, alles wijst erop. Zijn lichaam straalt kracht en overtuiging uit. Het is wat sporters omschrijven als 'scherp staan'. Dat bleek tijdens de Ronde van Zwitserland toen de eerste tekenen zichtbaar werden dat de oude Schleck eraan komt. Je kon het ook aflezen aan de strakke beenpezen onder zijn tengere bovenlichaam.

Hoe anders hing de vlag er een paar maanden geleden bij. Een hardnekkige blessure en de dopingaffaire rond zijn oudere broer Frank vraten veel energie, bekende hij deze week. "Ik heb een zeer moeilijke periode achter de rug. Gelukkig kreeg ik veel steun van mijn familie en de ploeg. Nu kijk ik alleen nog maar vooruit."

De oudste Schleck verliet vorig jaar op de tweede rustdag de Tour via de achterdeur nadat er in zijn urine een dopingmiddel was gevonden. Frank zit een schorsing van een jaar uit. Andy zat toen thuis met een botbreuk, opgelopen in de Dauphiné. "Dat ligt nu allemaal ver achter mij. Ik train sinds een paar maanden meer dan ooit. Dat heeft mijn gemoedsrust goed gedaan. Ik ben mentaal rustiger dan andere jaren."

Alberto Contador
De Franse outsider Thibaut Pinot opperde nauwelijks aangekomen op Corsica om een pact te smeden met Alejandro Valverde, Alberto Contador en Rodriguez. Alleen zo krijgen wij Froome klein, meende de jonge Fransman. Contador lachte de suggestie weg. "Iedere renner heeft zijn eigen doelen. En de wedstrijdomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat die elkaar overlappen. In de Giro zou er tegen mij ook een coalitie gesmeed worden, maar dat heeft toen niets opgeleverd."

De 30-jarige Spanjaard heeft het niet zo op met allianties. De wielersport wordt er niet beter van, de fans plezier je er niet mee en bovenal is het oncollegiaal, meent hij. Contador weet dat het publiek maar voor een ding komt en dat is strijd. En daar ligt precies zijn kracht. Wie herinnert zich niet de levendige gevechten die hij in het verleden leverde met Michael Rasmussen en Andy Schleck? De man met de grootste erelijst (2x Vuelta, 1x Giro en 2x Tour) wil zijn benen laten spreken, niet zijn mond. En ja, hij heeft ook nog iets recht te zetten. Zijn Tourzege van 2010 werd hem na een lang proces uiteindelijk ontnomen. Het verboden middel clenbuterol was niet vanzelf in zijn lichaam terechtgekomen, luidde het finale vonnis.

Contador zit sinds zomer vorig jaar weer op de fiets. Met wisselend resultaat. Zijn prestaties dit jaar spreken niet echt tot de verbeelding. De Spanjaard laat zich liever niet afleiden door de uitslagen. "Indien ik niet in mijn kansen geloofde, dan had ik niet de motivatie gevonden om aan de start te staan", sprak hij zichzelf in het Corsicaanse havenstadje Porto-Vecchio moed in.

Chris Froome
Als de persbelangstelling in deze Tour de winstkansen van een renner uitdrukt, wint Chris Froome met afstand. De presentatie van Team Sky eergisteren in de lounge bar van de persboot Mega Smeralda ging gepaard met een stormloop door een horde bloeddorstige piraten. Ergens achter een haag van hijgende fotografen, cameramensen en journalisten beantwoorde Froome in alle rust een spervuur aan vragen. "Ik ben in superconditie", reageerde hij op een vraag van een Spaanse reporter over zijn voorbereiding. Of hij er klaar voor was, wilde een Britse verslaggever weten. Froome hoopte met zijn antwoord de opgeklopte stemming onder zijn landgenoten te temmen. "Ik ga geen namen noemen wie er allemaal voor het geel in aanmerking komen. Want ik sla vast en zeker renners over." Maar zo makkelijk kwam hij er niet mee weg. Ze bleven de in Kenia geboren renner maar vragen stellen over zijn superioriteit.

Hoe anders was zijn leven tot voor de Tour van vorig jaar. Oké, de 27-jarige Brit had in de Ronde van Spanje in 2011 voor een verrassing gezorgd door derde te worden. Maar niets had hem voorbereid op de publiciteit na zijn tweede plek vorig jaar in Frankrijk, achter Bradley Wiggins. Nu vinden verhalen hun weg over Frooms jeugd in Afrika. Hoe Keniaanse coureurs Froome de kneepjes van het metier bijbrachten. Of over de scheiding van zijn ouders en hoe hij zijn vader achterna reisde naar Zuid-Afrika. Zijn complete leven ligt tegenwoordig onder een vergrootglas. Iets waarmee Froome worstelt maar waarvan hij nu weet dat het bij zijn nieuw verworven status hoort.

Vijf Nederlanders met kans op een ritzege
Als iemand weet welke ondefinieerbare krachten met een kampioenstrui vrijkomen dan is het Johnny Hoogerland wel. De Zeeuw en kersverse Nederlands kampioen reed al eens in de bolletjestrui. Hij is erop gebrand het rood-wit-blauw ergens onderweg in Frankrijk als eerste over de finishstreep te krijgen, riep hij strijdlustig.

Team Belkin heeft met Lars Boom een hardrijder en solist in huis die al eerder in grote ronden op onbewaakte momenten toesloeg. Boom deed het in de Vuelta en zat er in de Ronde van Frankrijk al eens dichtbij.

Eigenlijk is Niki Terpstra een onderdeel van de sprinttrein voor ploeggenoot Mark Cavendish. Maar wie de Noord-Hollander de laatste jaren aandachtig volgt, weet dat Terpstra tot een serieuze krachttoer is staat is.

Bauke Mollema liet in Zwitserland zien dat hij bergop tot de betere renners mag worden gerekend. Hij won er overtuigend de tweede etappe en eindigde als tweede in het eindklassement. Met wat fortuin kan de Groninger ook in de Tour voor een dagsucces zorgen.

Argos-Shimano neemt een van de grote Nederlandse talenten mee naar de Tour, Tom Dumoulin. De 22-jarige Limburger bewees zondag op het NK tussen de vedetten zijn klasse door tweede te worden achter Hoogerland. Zijn onbevangenheid is zijn sterkste wapen in Frankrijk.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden