Wie betaalt de rekening op de eerste date?

"Na de maaltijd stelde ik tamelijk gedachteloos voor om de rekening te delen - iets wat ik gewend ben met een goede vriendin met wie ik een paar keer per jaar afspreek." Beeld anp

Beste Beatrijs,
Ik ben een student van 22 en heb al enige tijd contact met een leuk meisje. Na elkaar al op verschillende plaatsen getroffen te hebben (onder meer in huiselijke omgeving een film gekeken), stelde ik een etentje voor in een restaurant. Dat vond zij een goed idee. Na de maaltijd stelde ik tamelijk gedachteloos voor om de rekening te delen - iets wat ik gewend ben met een goede vriendin met wie ik een paar keer per jaar afspreek. Achteraf vernam ik via via dat mijn date dit een vreemde handelwijze had gevonden. Volgens haar draagt de uitnodigende, mannelijke partij bij een eerste etentje ('echte date') de kosten. Zelf ben ik van mening dat je hier in deze tijd niet zonder meer van uit hoeft te gaan, en dat het tegendeel ook goed mogelijk is. Ben ik tekortgeschoten en wat is eigenlijk de norm?

Had ik haar moeten vrijhouden?

Beste Had ik haar moeten vrijhouden,

Een etentje betalen voor een meisje bij een eerste date is een niet mis te verstaan signaal: het is een uitnodiging voor verdere intimiteit. Als een heer voorstelt om te betalen, zegt hij eigenlijk: "Ik zou ons contact graag lichamelijk willen uitbouwen." Als de dame niet ingaat op het betalingsvoorstel en de rekening liever wil delen, zegt ze daarmee: "Ik vind je best aardig, maar ik ben niet seksueel in je geïnteresseerd, laten we het platonisch houden." Als de dame het betalingsaanbod van de heer daarentegen accepteert, laat ze daarmee zien dat ze openstaat voor intimiteitsverhogende handelingen, die overigens niet noodzakelijk op dezelfde avond hoeven plaats te vinden.

Door niet voor uw date te willen betalen (althans geen aanstalten in die richting te hebben gemaakt) heeft u in ieder geval geen blijk gegeven van erotisch gekleurde belangstelling voor haar. U was niet bereid om deze specifieke moeite te doen om haar voor u te winnen. Dat valt allemaal nog recht te breien, het is ook niet gezegd dat de wedstrijd is verloren - het punt is dat u een kans voor open doel hebt laten liggen om uw intenties te verduidelijken. De relatie is geen millimeter opgeschoven, u bent nog even ver als voor het etentje. Mogelijk vond uw date u niet doortastend genoeg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden