Wie beslist of baby sterft: ouders of artsen?

Joseph, die lijdt aan een neurologische aandoening, met zijn vader.

In Canada weigerden de artsen baby Joseph nog langer te behandelen, zodat de ouders nu met het dertien maanden oude jongetje zijn uitgeweken naar de Verenigde Staten. In eigen land is de doodzieke Joseph Maraachli ondertussen onderwerp geworden van een fel publiek debat. Wie beslist wanneer en hoe een terminale patiënt overlijdt: de artsen of de familie?

Joseph lijdt aan een progressieve neurologische aandoening, en heeft de afgelopen vijf maanden in vegetatieve toestand aan een beademingsapparaat en voedingsondes doorgebracht. Volgens de artsen in het ziekenhuis in Ontario, waar hij eerst lag, heeft hij geen kans. Zij wilden apparaten en infusen verwijderen. Naar verwachting zal hij dan snel overlijden.

De ouders van Joseph spanden een rechtszaak aan: ze zijn bang dat hij zonder apparatuur pijn zal lijden, en willen bovendien willen zij hun kind zo lang mogelijk bij zich houden. Zij eisten een tracheotomie. Daarbij wordt een incisie in de keel gemaakt en een buisje geplaatst, zodat de ademhaling vergemakkelijkt wordt.

Het ziekenhuis weigerde. Zo'n zware ingreep is bedoeld voor patiënten met overlevingskans, aldus de artsen in Ontario. De rechter gaf het ziekenhuis gelijk. De apparaten mochten losgekoppeld. en de artsen hoefden niet te reanimeren.

De ouders, Moe Maraachli en Sana Nader, verloren eerder een dochter aan eenzelfde aandoening. Het meisje van achttien maanden had volgens hen na een tracheotomie nog zes maanden extra gekregen. Zij vroegen en kregen hulp van de Amerikaanse priester Frank Pavone van Priests for Life. Ook zochten ze steun voor hun zaak op het internet.

Het debat brak in alle hevigheid los. Het Canadese ziekenhuis ontving dreigementen en moest zijn staf beveiligen. Het gaf echter niet toe en begin deze week werd, in de woorden van priester Pavone, 'een reddingsmissie' uitgevoerd 'onder dekking van de duisternis': Joseph werd overgevlogen naar een katholiek kinderziekenhuis in St. Louis, Missouri. Daar zal hij deze week waarschijnlijk een tracheotomie krijgen, zei de woordvoerder.

Priester Pavone vergaarde 150.000 dollar (ruim 100.000 euro) voor onderzoek en behandeling van de baby. Volgens hem gaat het om een principiële zaak, waarbij 'de cultuur van de dood', zoals Pavone de praktijken van het medische bedrijf noemt, wordt uitgedaagd. "Artsen moeten medische informatie verschaffen, maar zich onthouden van een oordeel over hoeveel een leven waard is", zei Pavone. De priester is fel tegenstander van abortus en euthanasie. Hij zette zich ook in in de zaak van Terri Schiavo. Over haar levensbeëindiging ontbrandde ook een hevige strijd. tot op hoog politiek niveau. Zij overleed in 2005 op 41-jarige leeftijd na vijftien jaar in vegetatieve toestand te hebben geleefd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden