Wie beklimt straks de Olympus?

NK Klimmen | De klimsport is in Tokio een van de vijf nieuwe olympische sporten. Talent is er genoeg, blijkt bij het NK in Amsterdam. De klimbond zoekt nog wel naar extra geld.

JOB VAN DER PLICHT

Het zag er spectaculair uit: vanaf de grond moest Tim Reuser zaterdagavond tegen een twintig meter hoge muur opklimmen. Op grote hoogte hing hij boven de grond om even uit te rusten en vervolgens de stap te wagen naar het volgende obstakel. Ruim binnen de gestelde acht minuten bereikte de 23-jarige Reuser het dak van de Klimmuur in Amsterdam en daarmee prolongeerde hij de titel van Nederlands kampioen. Bij de vrouwen deed Nikki van Bergen dat eerder op de avond al.

De eerste paar meter van zijn tocht naar boven werkte hij in een rap tempo af, maar hoe hoger Reuser kwam, des te meer moeite hij had om zich op trekken naar het volgende blok op de muur. Met ingehouden adem keken de honderden toeschouwers toe en wanneer Reuser er met een uiterste krachtsinspanning in slaagde om het volgende obstakel te bereiken joelden ze het uit en gaven hem een daverend applaus. Ze leefden zichtbaar intens mee met Reusers klimtocht.

Daar waar bij sommige andere sporten een serene rust heerst tijdens een wedstrijd, is daar bij de klimsport geen sprake van. Dreunende muziek en felle lichten deden vermoeden dat de Amsterdamse klimhal was omgetoverd tot discotheek. Toch doen de klimmers aan topsport en dat werd op waarde geschat door het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dat besloot dat het klimmen wordt toegelaten op de Spelen van 2020 in Tokio.

Het klimmen is een van de vijf additionele sporten op de Spelen in Tokio en dat betekent dat het bij één keer kan blijven. Maar toch zorgde het bericht dat in augustus kwam tot vreugde bij de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV).

"We zien de Olympische Spelen die over vier jaar worden gehouden als een stip aan de horizon waarmee we de hele sport verder kunnen brengen", vertelt Robin Baks, directeur van de NKBV. "Het allerbelangrijkste is dat klimmen als een 'normale' sport wordt gezien. Dat het net zo normaal is dat iemand gaat klimmen als dat nu iemand bijvoorbeeld gaat hockeyen."

Daarnaast hoopt Baks dat Nederland met een of meerdere klimmers aanwezig is op de eerstvolgende Spelen. "Het is onze ambitie om een of twee Nederlanders naar de Spelen te kunnen sturen, maar we moeten de komende tijd gaan kijken of dat reëel is. De kwalificatie-eisen worden in het voorjaar bekend gemaakt en we zijn nog niet zo sterk als toplanden als Japan of Zwitserland."

Om wel zo sterk te worden is het volgens Baks noodzakelijk dat er de komende jaren meer geld in het klimmen wordt geïnvesteerd. Op dit moment besteedt de NKBV 250.000 euro per jaar aan het topsportgedeelte van de klimsport. "De middelen om de sport verder te ontwikkelen ontbreken", weet Baks.

Volgens de directeur van de NKBV heeft het kabinet tien miljoen euro vrijgemaakt om nieuwe olympische sporten te ondersteunen, maar besteedt het NOC-NSF dat niet aan de klimsport. "Daar word ik wel chagrijnig van", bekent Baks. "We zijn een sport die volop in ontwikkeling is en elk jaar groeit. Een aantal weken geleden verwelkomden we ons zestigduizendste lid. Maar zo wordt ons een stukje topsport ontzegd."

Het klauteren op een klimwand - waarvan de eerste officiële wedstrijd pas in 1992 was - wordt door steeds meer jeugdige klimmers ontdekt. Aan het NK in Amsterdam doen verschillende tieners mee. Het is een mooie strijd. Zeventien- en achttienjarigen die niet onder doen voor klimmers die al ver in de twintig zijn.

Tussen die jonge klimmers zit misschien wel een van de Nederlandse olympiërs. Maar wie dat is, vindt Baks lastig om te zeggen. "Er klimmen hier zeker talentvolle jongens. Maar ze hebben de leeftijd dat er nog van alles kan gebeuren. Ik hoop dat ze heel blijven en dat ze zich kunnen blijven motiveren. Het zou mooi zijn als we een van hen in 2020 naar Tokio kunnen sturen."

undefined

klimmen in Tokio: mengvorm van disciplines

Het klimmen kent drie onderdelen. Lead, Boulder en Speed. Het NK van zaterdag was op het onderdeel Lead. Klimmers moeten dan zo hoog mogelijk op de klimwand komen. Bij Boulder wordt er opgeklommen tegen een muur van zo'n vijf meter. Winnaar is degene die in zo min mogelijk pogingen de muur beklimt.

Bij het onderdeel Speed strijden twee klimmers in een rechtstreeks duel tegen elkaar. Het gaat erom wie als snelste bovenaan de vijftien meter hoge muur is. Op de Spelen van 2020 zal het klimmen uit een mengvorm van de drie onderdelen bestaan, maar hoe dat er precies uit komt te zien, is nog onduidelijk.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden