Wie Beatrix wil weerstaan, moet van goeden huize komen

Koningin Beatrix heeft ook in de weekbladen niet te klagen over gebrek aan belangstelling. HP/De Tijd wijdt zelfs de coverstory aan de majesteit. De conclusie van zes pagina's is, dat je van goeden huize moet komen wil je Beatrix weerstaan.

FRED LAMMERS

Haar hang naar perfectie en het niets aan het toeval willen overlaten, heeft er volgens het blad zelfs toe geleid dat zij over het graf heen regisseert. De uitvaart van koning Boudewijn heeft zij ter lering op video vastgelegd. Hoe haar doodkist er uit zal zien, staat zelfs al vast. Beatrix heeft persoonlijk aan de vormgeving daarvan meegewerkt na eerder al de koninklijke lijkkoets volgens haar ideeen te hebben laten ombouwen.

HP/De Tijd heeft de recente pertinente ontkenning van de koningin, dat zij niets van doen heeft met de geruchtmakende overplaatsing van de overspelige ambassadeur Röell van Zuid-Afrika naar Belgieö niet meer in het artikel kunnen verwerken. Daarin wordt haar de schuld aan die overplaatsing nog in de schoenen geschoven. Inmiddels weten we uit de koninklijke mond beter. Het staatsbezoek aan Zuid-Afrika dat de koningin momenteel brengt, verloopt geheel volgens een door Beatrix uitgestippeld plan. Het programma staat bol van de goede bedoelingen vindt het blad.

Elsevier is ook bij de tijd en pakt fiks uit over het staatsbezoek. De koningin is het zoveelste staatshoofd in een lange rij dat zich naar het land van Nelson Mandela heeft begeven. De vliegreis er heen maakte zij heel eenvoudig in een lijntoestel. 'Nederlandse koningin landt stil-stil' was de conclusie van een van de kranten daar. Elsevier heeft het klaargespeeld de reactie van de vorstin op de Roëll-kwestie up-to-date te brengen.

Vrij Nederland heeft het eveneens in Afrika gezocht, maar dat losgekoppeld van de activiteiten die het staatshoofd daar deze week ontplooit. De grenzen op de kaart van Afrika geven een beeld van een continent dat niet bestaat. Naties zijn verkruimeld, hele volken zijn in beweging, bijna zeven miljoen Afrikanen zijn op de vlucht. Kortom het is, zegt Vrij Nederland, 'een neerslachtig stemmend continent waar geen nieuws nooit goed nieuws is'.

Van heel andere aard is de reportage in Vrij Nederland over de gevangenissen. Die zijn gebouwd volgens negentiende-eeuwse ideeën. Het cellentekort moet al jaren worden weggewerkt en er is geen tijd, geld en belangstelling om na te denken over een andere aanpak bij het creëren van nieuwe celruimte. Het aantal cellen is de afgelopen jaren gestegen van 4827 naar 12 242. De nieuwe inrichtingen van de gevangenissen bewijzen dat er voor architectuur met een nieuwe typologie meer nodig is dan een goede architect.

Hervormd Nederland heeft een special gemaakt over het ouder worden en wat daar zoal mee in verband kan worden gebracht. Een van de zaken die aan de orde worden gesteld zijn de inkomsten van de ouderen. De oudsten uitgezonderd zal waarschijnlijk geen generatie meer zo welvarend zijn als de huidige ouderen. Het overgrote deel van de Nederlandse ouderen heeft meer te besteden dan het AOW-inkomen. Bijna de helft heeft bovenop de AOW meer dan tienduizend gulden per jaar aan overige inkomsten.

Het appeltje voor de dorst wordt steeds groter. Laura Christ van het Landelijk Bureau Leeftijdsdiscriminatie trekt ten strijde tegen de onjuist gehanteerde leeftijdsgrens. Christ: “Leeftijd zegt niets over iemands kwaliteiten. Als het om de arbeidsmarkt gaat, is ervaring veel belangrijker. Iemand kan jong zijn en zeer dynamisch, maar dynamiek heeft niets met leeftijd te maken.”

In een andere reportage wordt duidelijk gemaakt dat de menselijkheid steeds meer haar intrede doet in de bejaardenzorg. Keetje Ruizeveld is met haar negentig jaar nog volop actief. Als ze ooit in een bejaardenhuis mocht belanden dan heeft Keetje ook voor die periode haar plannen klaar. Het zal wat haar betreft daar beslist geen saai gedoe worden. Het lijkt haar zelfs best leuk daar een boek over te gaan schrijven. Dat moet interessant zijn “als je alleen al de gekte observeert van de directie, de staf, de bewoners, de bezoekers en de verzorgers.” Haar ideaal van een bejaardenhuis is dat de bewoners er zo vrij gelaten moeten worden dat ze het gevoel hebben nog in hun eigen huis te zitten.

Inhakend op de affaire Bolkestein is de Groene Amsterdammer in de achtergronden van de farmaceutische industrie gedoken omdat niemand begrijpt hoe haar producten en prijzen tot stand komen. In Nederland wordt voor zo'n zes miljard gulden aan pillen geslikt. Dat hoort bij een samenleving die sterk leunt op technologie en bij het geloof dat er overal een oplossing voor is. Opmerkelijk is dat voor ziekten waar armen aan lijden niet snel een medicijn wordt ontdekt en dat de farmaceutische industrie veel meer geld besteedt aan marketing dan aan research.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden