Widor-serie

De Haagse organist Ben van Oosten heeft als volbloed romanticus altijd veel affiniteit gehad met de negentiende-eeuwse Franse muziek. Internationaal timmert hij behoorlijk aan de weg, wat eerder al resulteerde in zeer goed verkochte cd-integrales van de symfonieen van Vierne en de sonates van Guilmant.

Van Oosten is recent begonnen aan een vergelijkbaar project: de opname van de 10 symfonieen van Charles-Marie Widor. Hij doet dit op losse, enkele cd's, waarvan de eerste uitkwam met daarop de derde en de vierde symfonie.

Evenals bij Van Oostens Vierne en Guilmant, zal hij in deze serie uitsluitend authentieke Cavaille-Coll orgels bespelen. Voor dit deel ging hij naar de St. Francois-de-Sales te Lyon, waar een nog redelijk gaaf middelgroot instrument van deze bouwer staat.

De keuze van het juiste orgel is bij Widor van groot belang, want op een orgel dat niet de Franse-symfonische klank bezit, hebben veel van zijn stukken de neiging door de mand te vallen. Ze overleven alleen als de sfeer van het orgel de juiste is. Daarom is deze cd een schot in de roos, ook al zijn beide symfonieen misschien niet het beste wat Widor schreef. Van Oosten speelt met een zuidelijk elan en een persoonlijke, maar nooit opdringerige vrijheid.

MDG, Musikproduktion Dabringhaus und Grimm, Detmold MD+G L 3402.

Blikvanger

Aan de uiterste noordrand van ons land, in het Groningse Zeerijp staat de stoere, gotische Jacobuskerk. Wie de kerk betreedt, zal ogenblikkelijk geboeid raken door het interieur dat vrolijk oogt door de rode baksteentjes, die geschilderd blijken te zijn. De grote blikvanger is een juweel van een orgelfront in een ongeschilderde kas en met fraai geciseleerde pijpen.

Het is het orgel dat Theodorus Faber uit Groningen omstreeks 1650 bouwde. Het instrument klinkt even mooi als het eruit ziet. Dat is te horen op de prachtige compact disc die organist Stef Tuinstra, de vaste bespeler van dit orgel, met de tenor Harry Geraerts hier opnam.

De schitterende klank is eigenlijk geheel te danken aan de firma Blank die onder advies van Klaas Bolt het orgel reconstrueerde: in de loop der eeuwen was door verbouwingen het orgel totaal verknoeid en van het oorspronkelijke pijpwerk was niets meer over. Thans is dit orgel het grootste in ons land dat een middentoonstemming heeft. Grondstemmen, vulstemmen, tertsen en tongwerken, ze klinken allemaal even mooi.

Tuinstra speelt Duitse en Italiaanse solowerken (Rossi, Scheidemann, Kerll, Ritter en Bohm). Het orgel inspireert hem tot fijnzinnig en boeiend spel. Ook Harry Geraerts voelt zich met zijn fraaie tenor hoorbaar wel bij Tuinstra's begeleiding op dit orgel in werken van Grandi, Schutz, Bohm en Huygens.

Tuinstra maakt gebruik van de mogelijkheid om bij het continuo-spel op een orgel de baslijn met een sterker register te spelen, zodat de functie van de gamba of cello door het orgel wordt overgenomen. Deze tegenwoordig nog weinig toegepaste praktijk, blijkt bijzonder goed te werken. De opname geeft uitstekend de ambiance van de Jacobuskerk weer.

Coronata 1217. Te bestellen door fl. 42,50 over te maken op postrek. nr 3177240 t.n.v. Orgelcom. Jacobuskerk Zeerijp, Borgweg 11, 9914 PC Zeerijp. Het is ook mogelijk een getekende cheque te zenden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden