Wichmond blijft zich verzetten tegen superstal

(TROUW)

Natuur- en milieuorganisaties nemen geen genoegen met een kleinere superstal in het Achterhoekse Wichmond. Ondernemer Kees Koolen wil naast Landgoed Hackfort van Natuurmonumenten een kleinere stal neerzetten dan voorzien, niet langer voor 1445 runderen, maar voor 650. Natuurmonumenten vindt ook dat te veel en houdt een handtekeningenactie.

Koolen ziet de melkkoe als 'Hollands glorie' exportproduct. Met zijn bedrijf Dutch Dairy Genetics wil hij embryo's uitvoeren. In Brazilië wil hij een boerderij bouwen voor 100.000 koeien. Zijn plan voor een exportstal in Wichmond (1445 runderen) stuitte op verzet van omwonenden, milieuorganisaties en politici. Het tumult heeft Koolen volgens zijn zaakwaarnemer doen besluiten tot een kleinere stal en een andere locatie.

Natuurmonumenten vertrouwt de koerswijziging niet. "De verleende vergunning voor 1445 runderen is nog niet ingetrokken", zegt een woordvoerder. "We gaan niet akkoord met een stal voor 650 runderen. Die past niet in dit landschap." De Gelderse Natuur- en Milieu Federatie wachtte die beslissing niet af en ging in beroep tegen de vergunning voor de eerste bouwfase voor 92 dieren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden