WHO: wereldwijde voorraad vaccin tegen gele koorts raakt op

Een meisje in de stad Luanda, Angola, krijgt het vaccin tegen gele koorts toegediend. Beeld epa
Een meisje in de stad Luanda, Angola, krijgt het vaccin tegen gele koorts toegediend.Beeld epa

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vreest dat de komende tijd zoveel vaccins tegen gele koorts nodig zijn, dat de wereldwijde voorraad kan opraken. Door een uitbraak van de dodelijke ziekte in Angola, Oeganda en de Democratische Republiek Congo heeft de WHO al 18 miljoen doses van het vaccin moeten verspreiden. In de wereldwijde voorraad van het vaccin bevinden zich nog 6,2 miljoen doses.

Het duurt een jaar om het vaccin te produceren en volgens de WHO is het lastig te voorspellen hoeveel doses jaarlijks nodig zijn. Nooit eerder hoefde de organisatie echter zoveel doses tegelijk te verspreiden.

Onafhankelijke experts hebben geadviseerd om van het vaccin desnoods maar een vijfde te gebruiken in het geval van een wereldwijde schaarste. 'Een vijfde van de dosis zou genoeg zijn om twaalf maanden immuniteit te leveren', zei een WHO-woordvoerder.

Congo
Gisteren deelde de WHO al mee dat ook het Afrikaanse land Congo wordt geteisterd door een epidemie van gele koorts. Sinds maart zijn er meer dan duizend mensen besmet geraakt van wie er 71 zijn overleden.

Experts gaan ervan uit dat slechts een deel van de infecties in de officiële statistieken is opgenomen. Het virus heeft zich vanuit buurland Angola verspreid, voornamelijk door mensen die daar werken en in Congo wonen. In Angola brak gele koorts in december 2015 uit, zijn er dan 3 duizend gevallen bekend en overleden 345 mensen aan het virus.

Een moeder in Angola houdt haar kind vast dat bemset is met gele koorts. Beeld REUTERS
Een moeder in Angola houdt haar kind vast dat bemset is met gele koorts.Beeld REUTERS

De WHO heeft er intussen eenderde van de ruim 24 miljoen inwoners tegen de gele koorts gevaccineerd om een verdere verspreiding te voorkomen. Gele koorts veroorzaakt meestal koorts, spierpijn, misselijkheid en braken, maar kan door nierfalen tot de dood leiden. Veel apen in Centraal-Afrika zijn drager van het virus. De ziekte wordt overgedragen door dezelfde soort muggen die ook het zikavirus, knokkelkoorts en het chikungunyavirus kan meedragen.

Vorige maand waarschuwde het Internationale Rode Kruis al dat de uitbraak van gele koorts kan uitgroeien tot een internationale crisis als er niet snel maatregelen worden genomen. Ook in Kenia en China zijn gevallen gemeld. 'Niet-ingeënte reizigers kunnen deze uitbraak veranderen in een internationale crisis als we niet snel iets doen om kwetsbare bevolkingsgroepen te beschermen', aldus woordvoerder Julie Lyn Hall van het Rode Kruis. De ziekte zou zich vooral kunnen verspreiden via Namibië en Zambia, waar de bevolking niet is ingeënt tegen gele koorts.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden