WHO: verspreiding polio-epidemie vanuit Angola

(Novum/AP) - Een polio-epidemie in Angola kan zich verspreiden over aangrenzende gebieden in Congo en Zambia, die tot dusver poliovrij zijn gebleven. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft hiervoor maandag gewaarschuwd. Volgens de WHO is de vaccinatiegraad in beide landen gering en kan polio er veel slachtoffers maken.

In Angola zijn nu zes gevallen van polio gemeld, waarvan twee in gebieden grenzend aan Congo en Zambia. In Congo is slechts ongeveer 45 procent van de kinderen onder de vijf jaar gevaccineerd tegen polio. In Zambia is de vaccinatiegraad 79 procent, maar ook daar moeten extra maatregelen worden genomen, zegt de WHO.

Vorige maand werden in Angola twee gevallen gemeld, de eerste in het land in vier jaar. Eind juli werden naar schatting vijf miljoen kinderen ingeënt en voor later deze maand staat een tweede ronde gepland.

Alle zes gevallen zijn herleid tot een variant die wordt aangetroffen in India. De autoriteiten onderzoeken hoe het mogelijk is dat die variant zijn weg heeft gevonden naar Zuidwest-Afrika en vervolgens naar verschillende steden in Angola.

Congolese gezondheidsmedewerkers meldden maandag dat een onbekende virale longziekte in de diamantmijnregio van Oost-Congo acht levens heeft geëist, waardoor het totale dodencijfer is opgelopen tot 29. Het aantal besmette personen wordt op ruim duizend gesteld.

De ziekte manifesteerde zich half juli voor het eerst in de provincie Maniema. De kennelijke bron is een diamantmijn bij Punia, 280 kilometer ten westen van de grensplaats Goma. In de mijn werken ongeveer tienduizend mensen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden