WHO verspilt veel geld aan reizen en dure hotels

Directeur-generaal Margaret Chan trok gisteren bij haar afscheid het boetekleed aan. Chan erkende dat zij bij de ebolacrisis te laat in actie is gekomen.Beeld REUTERS

De WHO ligt onder vuur. Aan reiskosten wordt meer besteed dan aan de aanpak van malaria. 'VN-banen bieden veel privileges.'

Tien procent van het budget van de WHO gaat op aan reiskosten. Het is een van de grootste uitgavenposten van de Wereldgezondheidsorganisatie. Jaarlijks gaat er 200 miljoen dollar op aan vliegreizen en overnachtingen. Voor de bestrijding van aids stond vorig jaar 71 miljoen dollar op de begroting, de aanpak van malaria kostte 61 miljoen en aan tbc werd 59 miljoen uitgegeven. Alleen het programma om polio de wereld uit te helpen overschreed het reisbudget: 450 miljoen dollar.

Privileges

Het zijn extreem hoge uitgaven, zegt Devi Sridhar, hoogleraar gezondheidszorg in Edinburgh tegen persbureau AP. Hij vermoedt dat het probleem zich niet beperkt tot de WHO, maar voor meer delen van de VN geldt. "Deze VN-banen bieden veel privileges; de VN-werknemers zijn er gewend aan geraakt."

Persbureau AP is in interne documenten van de WHO gedoken. De organisatie had juist allerlei regels ingesteld om de reiskosten omlaag te brengen. Zo moeten stafleden hun reizen op tijd aanmelden en mogen ze niet voor de duurste stoelen of bedden kiezen.

Maar uit die interne stukken blijkt dat de praktijk weerbarstig is. Overtreding van de richtlijnen is eerder regel dan uitzondering. "We kunnen er niet op vertrouwen dat onze mensen de juiste keuzes maken als het op reizen aankomt", zei Nick Jeffreys, de financiële baas van de WHO in 2015 tijdens een interne sessie - AP heeft er een video van.

Het gebeurt zonder gêne. Zo liet een WHO-topman zich tijdens de ebolacrisis in 2014 met een helikopter van hot naar her vliegen, terwijl hij ook een jeep had kunnen pakken. Kosten: 400.000 dollar.

Te laat

Directeur-generaal Margaret Chan trok gisteren bij haar afscheid het boetekleed aan. Ook inhoudelijk is de WHO namelijk tekort geschoten. Chan erkende dat zij bij de ebolacrisis te laat in actie is gekomen. Zijzelf spendeerde dat jaar 370.000 dollar aan reizen.

Toen ze begin mei in Guinee het eerste vaccin tegen ebola vierde, sliep ze in de presidentiële suite van het Palm Camayenne hotel. De suite met marmeren badkamers en een eetzaal voor acht personen, kostte 1000 dollar per nacht.

President Trump uitte eerder al kritiek op de geldsmijterij: "De VN hebben zulk potentieel", twitterde hij begin dit jaar. "Maar het is een club geworden van mensen die het goed met elkaar hebben. Zo jammer!" De Amerikanen zijn de belangrijkste geldschieter van de VN.

Intussen vraagt de WHO voortdurend aan lidstaten om meer geld. Sridhar hoopt dat de nieuwe chef die vandaag wordt gekozen, de praktijken van business class en vijfsterrenhotels zal verbieden. "Dat zou een krachtig signaal zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden