'WHO te laks, resistente malaria snel in Afrika'

Vrouwen in Zambia krijgen een muskietennet tegen muggen die malaria verspreiden. (AP) Beeld
Vrouwen in Zambia krijgen een muskietennet tegen muggen die malaria verspreiden. (AP)

Een variant van malaria die resistent is tegen het belangrijkste geneesmiddel tegen de ziekte, kan, volgens een expert, in een paar maanden van Zuid-Oost Azië naar Afrika overwaaien. "Uit het bestrijdingsplan van de WHO spreekt niet genoeg urgentie."

Nicholas White, hoogleraar tropische geneeskunde aan een universiteit in Bangkok, zei dit kort na de presentatie van het plan voor de bestrijding van resistente malaria door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties. Hij roept op tot een oorlog tegen de ziekte 'voor het te laat is'.

De resistente variant van malaria werd in 2007 ontdekt in het grensgebied tussen Cambodja en Thailand. De ziekteverwekker bleek langer weerstand te bieden tegen artemisinine. Volgens deskundigen is dat een eerste teken van resistentie. Artemisinine wordt gemaakt van zomeralsem, een plant die over de hele wereld voorkomt. Zeker in combinatie met andere middelen, is artemisinine het best werkend medicijn tegen malaria tropica, de meest dodelijk vorm van malaria. Er zijn nog maar nauwelijks veelbelovende alternatieven voor het middel op komst.

De verwachting is dat deze moeilijker te behandelen malaria uitbreekt in het grensgebied van Thailand en Myanmar en in een deel van Vietnam. Er wordt echter vooral gevreesd voor een uitbraak in Afrika. "Het is een tikkende tijdbom. Deze ziekte kan miljoenen Afrikaanse kinderen doden," zei White tegen Reuters. "Een gastarbeider die niet eens symptomen heeft kan het meedragen. Of een adviseur in Cambodja die op een vliegtuig stapt naar Afrika. Het kan ieder moment uitbreken." White is expert op het gebied van malaria. Hij heeft bijgedragen aan de ontdekking van de resistente variant.

De WHO lanceerde woensdag een plan tegen de bestrijding van de resistente malaria. De kosten daarvoor zouden jaarlijks 135 miljoen euro zijn, waarvan 50 miljoen wordt besteed aan onderzoek naar een alternatief voor artemisinine. White noemde het plan een 'zoethoudertje'. "We moeten oorlog voeren tegen deze ziekte," zei hij bij de WHO. "Bij het plan ontbreekt het aan een gevoel van urgentie. Mensen spreken in termen van jaren. We moeten het hebben over maanden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden