WHO: stop met antibiotica bij gezonde dieren

null Beeld ANP
Beeld ANP

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft veehouders opgeroepen te stoppen met het gebruik van antibiotica bij gezonde dieren omdat hierdoor de kans op resistente bacteriën toeneemt.

Resistente bacteriën zijn ongevoelig voor veel antibiotica en vormen een groeiend probleem wereldwijd. Infecties met resistente bacteriën zijn moeilijker te behandelen. Antibiotica wordt in de dierenindustrie veelal gegeven om dieren sneller te laten groeien of ze preventief te beschermen tegen ziektes.

Volgens de WHO gaat in sommige landen 80 procent van alle antibiotica naar dieren. En dat moet fors lager. De organisatie noemt een gebrekkige beschikbaarheid van antibiotica voor mensen 'een veiligheidsdreiging'. De FDA (Food and Drug Administration), het Amerikaanse federale agentschap dat de kwaliteit van voedsel en medicijnen controleert, gaat nog een stap verder en wil dat medisch belangrijke antibiotica niet mogen worden gebruikt om dieren sneller te laten groeien.

Enkele grote pluimveehouders, zoals Tyson in de Verenigde Staten, zijn al gestopt met deze praktijken. De Europese Unie is al langer bezig met strenger toezicht op antibioticagebruik in de veehouderij. Zo is het sinds 2006 verboden om antibiotica te gebruiken om dieren sneller te laten groeien. Elk jaar sterven 25.000 Europeanen aan een infectie omdat de bacteriën niet meer reageren op antibiotica.

Wereldwijd worden bacteriën steeds ongevoeliger voor antibiotica. In augustus bleek kippenvlees in Nederlandse supermarkten vol resistente bacteriën te zitten. Dat er bij dat onderzoek meer resistente genen in bacteriën gevonden werden, wil niet zeggen dat Nederlandse pluimveehouders massaal hun dieren preventief met antibiotica behandelen. “Nederland zit bij de lage gebruikers”, zei onderzoeker Jan Kluytmans daarover. “Duitsland gebruikt veel colistine (een cruciaal antibioticum, red.). Spanje en Italië gebruiken zelfs ongelofelijk veel.”

Lees ook: Kip zit vol resistente bacteriën

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden