WHO slaat alarm om rokende en drinkende Europeanen

Beeld thinkstock

Jonge Europeanen zouden voor het eerst sinds tijden weleens minder oud kunnen worden dan hun grootouders. Nu stijgt de levensverwachting nog, maar dat zal vlug veranderen als ze niks doen aan hun ongezonde levensstijl, blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

We zullen maar beginnen met het goede nieuws: de levensverwachting van Europeanen is de afgelopen jaren flink gestegen. Het verkeer is veiliger dan ooit en de kans op een vroegtijdige dood door een auto-ongeluk is daarmee afgenomen. Bovendien overlijden er steeds minder mensen vroegtijdig aan ziektes als kanker of aan hartafwijkingen.

Maar inmiddels zijn hele andere problemen ons continent binnengeslopen. Veel Europeanen zijn te dik, roken en drinken teveel en eten ongezond. De cijfers liegen er niet om. Volgens de WHO drinkt een gemiddelde Europeaan zo'n 11 liter pure alcohol per jaar, 30 procent van de Europeanen rookt bovendien en 60 procent kampt met overgewicht of zwaarlijvigheid. Ze lopen hiermee het risico op hartproblemen, kanker, diabetes en chronische longziekten.

De landen verschillen onderling wel sterk. Zo zijn vooral de Wit-Russen en Letten fervente alcoholdrinkers, met zo'n 14 liter per persoon per jaar. In islamitische landen ligt het alcoholverbruik weer lager: in Turkije en Azerbeidzjan wordt gemiddeld 0,32 liter per persoon per jaar genuttigd. De Russen zijn daarnaast ook de grootste rokers, samen met de Georgiërs en de Grieken. De Denen en IJslanders roken weer het minst.

Suikertaks
Volgens de WHO is het in ieder geval tijd dat de Europese Unie actie onderneemt, bijvoorbeeld door de prijzen aan te passen van bepaalde producten. Gezond eten wordt dan goedkoper, ongezond eten duurder.

Zo vindt de WHO dat er een minimumprijs voor alcohol moet komen. De aankoop van groenten en fruit moet juist worden gestimuleerd, bijvoorbeeld door subsidies uit te keren. Daarnaast adviseert de WHO een zogenaamde suikertaks waardoor producten met suiker duurder worden.

Het invoeren van een suikertax zingt al langer rond in Europa. In Groot-Britannië, bijvoorbeeld, pleit TV-kok Jamie Oliver sinds dit jaar fanatiek voor een heffing op suikerhoudende frisdranken. Ook België gaat aan de slag met de suikertaks. Vorige week werd bekend dat suikerhoudende frisdranken vanaf 2016 daar duurder zullen worden. De vraag is of meer landen het Belgische voorbeeld uiteindelijk volgen.

De WHO waarschuwt al langer voor de gevaren van suiker. Vorig jaar adviseerde de organisatie aan iedereen hun suikerverbruik drastisch te verminderen. Van de totale calorie-inname, zou slechts tien procent uit suiker moeten bestaan, aldus de WHO. In het allergunstigste geval is dit zelfs maar vijf procent. Zo niet, dan dreigt obesitas weleens het grootste gezondheidsprobleem van de 21ste eeuw te worden, waarschuwt de organisatie.

Beeld thinkstock
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden