WHO: resistente tbc rukt op

(Novum/Ap) - Tegen gangbare medicijnen resistente tuberculose rukt nog sneller op dan deskundigen al vreesden. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie in een rapport dat dinsdag is uitgebracht.In sommige landen is 20 procent van de tbc resistent. Tien jaar geleden was dat nog ondenkbaar, zegt de directeur van de afdeling Stop TB van de WHO, Mario Raviglion

Het rapport is het omvangrijkste dat tot nog toe over het onderwerp is verschenen. Het is gebaseerd op informatie die tussen 2002 en 2006 werd verzameld. Toch zijn er grote witte plekken; slechts van de helft van de landen in de wereld waren data beschikbaar. In Afrika, waar de experts zich bijzonder zorgen maken over de combinatie van tbc met aids, waren maar zes landen die informatie verschaften.

"Wij weten niet hoe de situatie in Afrika in werkelijkheid is", zegt Raviglione. "Als meervoudig resistente tbc in Afrika doordringt en samenvalt met aids, wordt dat een ramp." Doordat gegevens ontbreken is de kans groot dat hele epidemieën worden gemist.

In de hele wereld doen zich elk jaar ongeveer 500 duizend nieuwe gevallen van resistente tbc voor, ofwel vijf procent van de negen miljoen nieuwe tbc-gevallen. De resistentiecijfers zijn het hoogst in Oost-Europa. In Bakoe in Azerbeidzjan is bijna een kwart van alle tbc-gevallen resistent, gevolgd door 20 procent in Moldavië en 16 procent in Donetsk in Oekraïne. Relatief veel resistente tbc wordt ook aangetroffen in China en India.

Tbc wordt resistent als de ziekte niet meteen afdoende wordt bestreden. Landen met een streng behandelregime zouden in theorie weinig resistente tbc moeten hebben. Dat is echter niet het geval in China, ondanks de melding van de overheid dat tbc-behandeling in 94 procent van de gevallen voltooid wordt. "Er is een grote discrepantie als ze vervolgens 25 procent van de multiresistente tbc-gevallen van de wereld melden", zegt Mark Harrington van Treatment Action Group, een gezondheidsdenktank. "Ze kweken in feite een multiresistente tbc-epidemie."

Het groeiende aantal patiënten met resistente tbc legt in veel landen een groot beslag op de gezondheidszorg. Om de groei af te remmen zijn nieuwe diagnostische methoden nodig om resistentie sneller te kunnen vaststellen - én nieuwe medicijnen voor de behandeling. Met nieuwe diagnostiek die binnen een dag uitsluitsel geeft worden nu proeven gedaan in Zuid-Afrika en Lesotho. Als de proef slaagt wordt de methode ook elders in Afrika ingevoerd, al zullen daarvoor nieuwe laboratoria moeten komen.

Harrington waarschuwt dat multiresistente tbc voor iedereen op aarde een gevaar vormt. "Het is niet zoiets als hiv dat je alleen door bepaalde handelingen kunt oplopen. Tbc is voor iedereen die een trein of vliegtuig neemt een gevaar."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden