WHO: Nu actie tegen resistente malaria

Mug die malaria verspreidt (James Gathany) Beeld
Mug die malaria verspreidt (James Gathany)

Per jaar is 175 miljoen dollar (135 miljoen euro) nodig om de verspreiding van een resistente variant van malaria tegen te gaan. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties heeft hiervoor woensdag een plan gelanceerd.

De resistente variant van malaria werd in 2007 ontdekt in het grensgebied tussen Cambodja en Thailand. De ziekteverwekker bleek langer weerstand te bieden tegen artemisinine. Volgens deskundigen is dat een eerste teken van resistentie.

Artemisinine wordt gemaakt van zomeralsem, een plant die over de hele wereld voorkomt. Zeker in combinatie met andere middelen, is artemisinine het best werkend medicijn tegen malaria tropica, de meest dodelijk vorm van malaria. Uit het plan van de WHO blijkt dat er nog maar nauwelijks veelbelovende alternatieven voor het middel op komst zijn.

De verwachting is dat de resistente variant van malaria verspreidt naar het grensgebied tussen Thailand en Myanmar en in een deel van Vietnam. Maar de WHO vreest vooral dat de ziekte uitbreekt in Afrika. Volgens directeur-generaal Margaret Chan van de gezondheidsorganisatie zouden de gevolgen daarvan 'catastrofaal' zijn. Miljoenen mensenlevens zouden dan in gevaar komen.

De WHO noemt de investering die de organisatie nodig acht voor malariabestrijding relatief klein. Als de resistente malaria verspreidt buiten Zuid-Oost Azië, zullen de kosten veel hoger worden. "De internationale gemeenschap moet nu de handen ineen slaan om deze bedreiging het hoofd te bieden, voordat de situatie erger wordt," aldus het rapport van de WHO.

Jaarlijks raken wereldwijd 243 miljoen mensen besmet met malaria. Naar schatting overlijden er 863.000 mensen aan de ziekte. In totaal wordt ongeveer 3 miljard dollar per jaar besteed aan malariabestrijding.

Van de genoemde 175 miljoen dollar moet 65 miljoen worden besteed aan wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe medicijnen die niet gebaseerd zijn op artemisinine. De rest zou worden besteed aan betere manieren om de ziekte op te sporen en in de gaten te houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden