WHO: 'Ebola-uitbraak komt door het falen van de samenleving'

Een medewerker van een gezondheidsorganisatie in Kailahun helpt een jong slachtoffer. Kailahun en Kenama vormen het epicentrum van de ebola-uitbraak. De gezondheidsorganisaties kunnen de hulpvraag niet aan. Beeld AFP
Een medewerker van een gezondheidsorganisatie in Kailahun helpt een jong slachtoffer. Kailahun en Kenama vormen het epicentrum van de ebola-uitbraak. De gezondheidsorganisaties kunnen de hulpvraag niet aan.Beeld AFP

De farmaceutische industrie heeft onvoldoende 'geanticipeerd' op de huidige ebola-uitbraak. De ziekte kan nog niet worden behandeld. Voldoende onderzoek zou echter een behandeling hebben kunnen opleveren. Dat zegt plaatsvervangend directeur-generaal Marie-Paule Kieny van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zaterdag in een interview met de Franse krant Libération.

Volgens de Franse arts is er zo weinig onderzoek gedaan, omdat ebola een 'ziekte van arme mensen in arme landen' is. Zij wijst erop dat in Europa ook medicijnen tegen zeldzame ziektes worden ontwikkeld, omdat die door zorgverzekeraars betaald worden. "Dit is het falen van een samenleving die gebaseerd is op de markt", aldus Kieny.

Liberia opent tweede ebolacentrum
Ondertussen is er in Liberia een tweede centrum geopend waar patiënten met ebola behandeld kunnen worden. Het eerste centrum kon de toestroom van zieken niet meer aan, zei onderminister voor volksgezondheid Tolbert Nyenswah. In het eerste centrum was plek voor 25 patiënten, maar er liggen er nu ongeveer tachtig. Het nieuwe centrum, dat zaterdag geopend werd, biedt plek aan 120 zieken, maar kan, als de crisis voortduurt, uitbreiden tot driemaal dit aantal.

Het isoleren van zieken is essentieel in het bestrijden van de ebola-epidemie. De ziekte wordt alleen overgedragen via lichaamssappen, zoals bloed, zweet of urine en heeft een incubatietijd tussen de vijf en 21 dagen. Ondertussen waarschuwde de gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties dat de epidemie nog wel een maand of zes kan voortduren. Meer dan duizend mensen zijn al aan het ebolavirus bezweken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden