WHO: ebola bedreigt internationale volksgezondheid

Een verpleegster van ebola-patiënten uit Liberia met speciale kleding. Beeld epa
Een verpleegster van ebola-patiënten uit Liberia met speciale kleding.Beeld epa

De ebola-uitbraak in West-Afrika vormt een risico voor de internationale volksgezondheid en alle staten waar ebola is uitgebroken moeten de noodtoestand uitroepen. Dat maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag in Genève bekend.

Een gecoördineerde reactie is nodig om te voorkomen dat ebola zich naar andere landen verspreidt, zei de WHO.

De mogelijke gevolgen van een verdere internationale verspreiding van de ziekte zijn 'zeer ernstig' door de besmettelijkheid van dit virus. Toch zegt de WHO ook dat er geen algemeen reis- en handelsverbod moet worden ingesteld in West-Afrika. Wel moeten alle landen waar de ziekte van mens op mens is overgedragen, de noodtoestand afkondigen.

Noodtoestand
De afgelopen 2 dagen vergaderden experts van het comité voor noodsituaties van de organisatie over de uitbraak die in West-Afrika al bijna 1000 mensen het leven heeft gekost. Volgens secretaris-generaal Margaret Chan van de WHO zijn alle aanbevelingen van het comité één-op-één overgenomen. Door het uitroepen van de noodtoestand door de WHO kunnen wereldwijd bindende gezondheidsmaatregelen worden afgekondigd in de strijd tegen de ziekte.

Getroffen landen zouden volgens de WHO alle mensen die de grens over willen, moeten controleren op ebola. Die controle moet ten minste bestaan uit het invullen van een vragenlijst en het nemen van de temperatuur. Mensen die ebola hebben gehad, mogen pas reizen als twee tests met daartussen minstens 48 uur hebben uitgewezen dat ze de ziekte niet langer onder de leden hebben. Mensen die in contact zijn geweest met ebola-patiënten, zouden 21 dagen niet mogen reizen.

De secretaris-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, Margaret Chan. Beeld epa
De secretaris-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, Margaret Chan.Beeld epa

Landen waar ebolagevallen zijn geconstateerd, moeten overwegen grote bijeenkomsten te schrappen totdat de uitbraak voorbij is. Het begraven van eboladoden moet door goed getraind personeel worden gedaan. Vervoer van lichamen van het ene naar het andere land moet worden verboden, behalve als het onder voldoende veiligheidsmaatregelen gebeurt, verordonneerde de WHO vandaag.

Valt ebola nog te stoppen?
"Onmogelijk te voorspellen", zegt Martin Grobusch, hoogleraar tropische geneeskunde en reizigersgeneeskunde in het Amsterdamse Academisch Medisch Centrum. "Maar ik ben terughoudend met horrorscenario's en woorden als oncontroleerbaar. Daarvoor is het echt te vroeg. Er is nog altijd een kans dat ook deze uitbraak weer bedwongen wordt. Al zal dat niet vanzelf gaan. Je kunt constateren dat consequente bestrijding, op de noodzakelijke schaal, niet snel genoeg op gang is gekomen om dit snel onder controle te krijgen."

Lees meer over de ebola-uitbraak, waaronder de reactie van Grobusch, vandaag in Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden