WHO: dodental ebola boven 5000

Een verpleegster vraagt aandacht voor ebola in California. Beeld reuters
Een verpleegster vraagt aandacht voor ebola in California.Beeld reuters

Het aantal doden als gevolg van een besmetting met ebola is opgelopen tot boven de vijfduizend. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag gezegd.

In totaal zijn er naar schatting ruim veertienduizend mensen besmet geraakt met het virus. De cijfers van de WHO gaan tot en met 9 november. De landen die het zwaarst zijn getroffen, zijn Sierra Leone, Liberia en Guinee.

Daarnaast zijn er ook doden gevallen in Nigeria, Senegal, Mali, Spanje en de Verenigde Staten. Er zijn aanwijzingen dat de epidemie in Guinee en Liberia zich niet verder uitbreidt. Het aantal infecties in Sierra Leone blijft daarentegen sterk toenemen, vorige week met meer dan 400 nieuwe gevallen.

Ook blijft het volgens de WHO een probleem dat niet alle besmettingsgevallen en niet alle doden in de statistieken worden geregistreerd.

null Beeld afp
Beeld afp

Staking onder hulpverleners Sierra Leone

Honderden medische hulpverleners in een centrum voor de verpleging van ebolapatiënten in Sierra Leone zijn vandaag korte tijd in staking gegaan. Volgens een woordvoerster van Artsen zonder Grenzen was er bij de autoriteiten iets misgegaan met het betalen van gevarengeld aan het personeel, maar dat heeft het werk woensdag hervat.

De BBC meldde dat de ruim 400 werknemers in de kliniek in Bandajuma het werk hadden neergelegd omdat zij boos waren dat ze het door de regering beloofde gevarengeld van circa 80 euro per week sinds september niet hebben ontvangen. De kliniek in Bandajuma wordt geleid door Artsen zonder Grenzen.

Gisteren werd bekend dat in het door ebola geplaagde West-Afrikaanse land nabestaanden van medisch personeel dat de ziekte oploopt en sterft, smartengeld krijgen. Het zou om ruim 4000 euro gaan, meldden de autoriteiten in Freetown, nadat bij een zesde arts het virus was vastgesteld.

In Mali overleed gisteren een 25-jarige verpleger aan ebola. Een werknemer van het Pasteur-ziekenhuis in Bamako, waar de patiënt bezweek, blijkt ook besmet. In het ziekenhuis worden ongeveer twintig leden van de VN-missie in Mali (Minusma) verpleegd, meldde de missie woensdag.

Mali grenst aan Guinee, een van de drie West-Afrikaanse landen waar het vaak dodelijke virus in maart is opgedoken. De andere twee landen zijn Sierra Leone en Liberia. Omdat Afrika daar relatief dichtbevolkt is, grijpt het virus snel om zich heen.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden