WHO: dodental door roken stijgt naar 8 miljoen per jaar

null Beeld anp xtra
Beeld anp xtra

Wie geen goede voornemens had om te stoppen met roken, wordt wellicht op andere gedachten gebracht door een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Amerikaanse nationale kankerinstituut. Het aantal doden door roken zal wereldwijd toenemen van 6 tot 8 miljoen mensen per jaar in 2030, stellen de onderzoekers.

Amber Dujardin

Ook de economische schade door roken is aanzienlijk. In 2012 kwamen de zorgkosten door roken wereldwijd naar schatting uit op zo'n 399 miljard euro, blijkt uit eerdere onderzoeken waarop de WHO zich baseert. Tel daar de indirecte kosten door ziekteverzuim (338 miljard) en vroegtijdige sterfte (622 miljard) bij op, en het is duidelijk dat de kosten van roken fors hoger zijn dan de 254 miljard euro aan belastinggeld die het wereldwijd in 2013 en 2014 opleverde.

De kosten zullen de komende jaren verder oplopen, zo is de verwachting, doordat veel overheden weinig doen om het aantal rokers terug te dringen. Volgens het rapport is de kans groot dat het wereldwijde doel van WHO-lidstaten - het terugdringen van tabaksgebruik met 30 procent in 2025 - niet wordt gehaald.

Daar is ook de toenemende macht van de tabaksindustrie debet aan, zegt Marc Willemsen, hoogleraar gezondheidsbevordering aan de Universiteit Maastricht. Tabaksbedrijven verplaatsen hun lobby steeds vaker naar armere landen. "Vooral in Afrika en Azië heeft de industrie veel macht. Multinationals kijken waar ze zoveel mogelijk producten kunnen verkopen. Er zit potentie in arme landen die nu welvarender worden en waar inwoners meer te besteden hebben, zoals India en China."

Tabaksepidemie

Chinezen zijn verreweg de stevigste rokers, zo blijkt uit het rapport. Het land levert ruim een kwart van het totale aantal rokers wereldwijd (1,1 miljard). Daarvan woont maar liefst 80 procent in landen met een laag of middeninkomen, zoals Indonesië, Pakistan en Bangladesh. In de derde wereld heerst een ware 'tabaksepidemie', zegt Willemsen. "Daar maak ik me wel zorgen over."

Deze landen moeten volgens hem niet dezelfde fouten maken als Europese landen. "In Europa hebben we de industrie jarenlang te veel op zijn beloop gelaten. Dat is nu veranderd. Maar je wil niet dat het dezelfde kant opgaat in Afrika, waar de bevolkingsgroei enorm is en er ontzettend veel mensen risico's lopen. De helft van de rokers overlijdt uiteindelijk aan de gevolgen ervan."

Landen die het volgens hem wél goed doen qua anti-rookbeleid zijn Australië, Canada, Groot-Brittannië en de Scandinavische landen. Door hoge accijnzen, merkloze sigarettenpakjes en campagnes wisten deze landen het aantal rokers de afgelopen jaren flink terug te dringen. In Australië rookt inmiddels nog maar 15 procent van de bevolking, in Zweden slechts 11 procent.

Ook Nederland, waar 25 procent van de bevolking regelmatig een sigaret opsteekt, kan volgens Willemsen meer doen om het aantal rokers terug te dringen. De gezondheidszorg voor (ex)-rokers kost jaarlijks rond de vier miljard euro, berekende Stichting Economisch Onderzoek vorig jaar. "De overheid zou er goed aan doen om accijnzen te verhogen in combinatie met langlopende campagnes", zegt Willemsen. "We hebben best een goede infrastructuur om rokers te helpen met stoppen, maar veel mensen weten dat niet."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden