WhatsApp gaat wereldwijd sms voorbij

Vooral Nederland whatsappt zich suf

Groot nieuws in telecomland: WhatsApp heeft sms verslagen. Dagelijks sturen mensen elkaar 19,1 miljard berichten via WhatsApp. Het aantal sms-jes wereldwijd blijft steken op 17,6 miljard, zo berekende het Amerikaanse onderzoeksbureau Informa.

Dat is opmerkelijk omdat er nog altijd veel minder luxe smartphones in omloop zijn dan simpele Nokia's of Ericssons waarmee je het internet helemaal niet op kan. Pas in de eerste drie maanden van dit jaar zijn er volgens onderzoeksbureau IDC voor het eerst wereldwijd meer smartphones dan gewone telefoontjes verkocht.

3,5 miljard mensen gebruiken sms, terwijl ruim een half miljard mensen WhatsApp op hun toestel hebben. Maar, zo ontdekten de onderzoekers, mensen met WhatsApp zijn grootverbruikers.

Zij sturen gemiddeld zo'n 32,6 berichten per dag terwijl mensen die sms-en er vijf sturen. WhatsApp lijkt op sms'en. Alleen stuur je met WhatsApp tekstberichtjes via internet buiten het telefonie- abonnement om.

Eind 2013, zo voorspellen de onderzoekers, zal het aantal berichtjes via WhatsApp wereldwijd twee keer zo groot zijn, zo'n 41 miljard berichten per dag. I

In Nederland WhatsApp'en we ons overigens al een tijdje suf. Ed Achterberg, analist bij Telecompaper: "Als ik kijk naar mijn zoon: niet bij te houden zoveel berichten als die jonge mensen elkaar sturen. Honderden per dag. Allemaal bestaande uit niet meer dan een of twee woorden trouwens." Samen met Zuid-Korea zijn hier de meeste smartphones in omloop, per hoofd van de bevolking.

De telecombedrijven in Nederland werden totaal overvallen door het succes van WhatsApp en het telefoneren via internet, met bijvoorbeeld Skype, buiten de belbundel om. Omdat sms'jes en belminuten hun belangrijkste inkomstenbronnen waren, kwam de overschakeling op WhatsApp, Ping of Skype hard aan.

De omzet van alle Nederlandse telefonieaanbieders gezamenlijk daalde in 2011 met 3,8 procent en vorig jaar met nog eens 4,5 procent tot 5,8 miljard euro. Volgens Achterberg zijn KPN, Vodafone en T-Mobile bezig op te krabbelen met nieuwe verdienmodellen, waarbij ze geld vragen voor sneller internet. "De gratis headsets hebben ze in ieder geval de deur al uit gedaan." In andere landen is de klap voor telefoonbedrijven minder groot omdat de introductie van smartphones veel langzamer gaat.

Het Californische bedrijf Whats-App verdient iedere keer dat iemand de app op zijn toestel zet een klein bedrag, verder is het versturen van berichtjes gratis.

"Dat het gratis is, is een van de succesfactoren maar zeker niet de enige", zegt Achterberg. "Via WhatsApp is foto's versturen heel makkelijk en er zitten meer leuke snufjes aan."

De techniek achter WhatsApp bestaat zeven jaar. Ping op de Blackberry-toestellen, een doorslaand succes onder jongeren, was een voorloper. sms bestaat 20 jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden