Update

Wevers pakt zilver op WK: Hier heb ik jarenlang van gedroomd

null Beeld ANP
Beeld ANP

Sanne Wevers heeft zondag bij de WK turnen in Glasgow het zilver gepakt in de toestelfinale op balk. Haar score was eerst 14,233 maar werd na een protest verhoogd naar 14,333. Alleen de Amerikaanse titelverdedigster Simone Biles ging over die score heen met een vrijwel perfecte oefening: 15,358. Het brons was voor de Duitse Pauline Schäfer: 14,133.

Het was voor het eerst sinds 2005 dat een Nederlandse vrouw een medaille veroverde op een WK. Destijds was er brons voor Suzanne Harmes op vloer.

Biles was de titelverdedigster en maakte die status meer dan waar. Haar D-score van 6,4, de moeilijkheidsgraad van de oefening, werd in de finale alleen geëvenaard door Wang Yan, maar de Chinese was een van de vier turnsters die van de balk moest.

Wevers kwam uit op 5,6, maar concludeerde na een rekensommetje dat dat een-tiende te laag was. De jury erkende dat, waarna ze moest afwachten hoe de na haar in actie komende turnsters het eraf brachten. Nadat de Canadese Elisabeth Black naast de balk stapte, wist ze zich verzekerd van brons. Biles, drievoudig allroundkampioene, knalde er overheen maar ook slotturnster Seda Toetchalian uit Rusland faalde. En daarmee was na brons bij de EK op brug eerder dit jaar, nu WK-zilver de beloning.

Eythora Thorsdottir, de tweede Nederlandse in de finale, ging ook van de balk. Ze kwam uit op 12,733 en de achtste en laatste plaats.

Jarenlang van gedroomd
Sanne Wevers noemde het een 'onwerkelijke belevenis'. ,,Hier heb ik jarenlang van gedroomd, maar ook twintig jaar hard voor gewerkt.''Wevers moest als tweede de balk op, het toestel waarop een fout meteen ook fataal is. ,,Het was zeker niet mijn beste oefening ooit. Ik heb wel geknokt voor elke tiende van een punt. Het was heel taakgericht turnen, werken van element naar element.''

Meteen na de oefening volgde traditioneel nog wat rekenwerk. ,,Ik loop altijd mijn oefening nog even door, kijken of ik op dezelfde D-score uitkom als de jury.'' Wevers kwam naar haar mening een tiende tekort in de moeilijkheidsgraad van haar oefening en tekende met succes protest aan.

,,Wat een jaar hebben we gehad'', keek ze terug op perikelen bij haar oude vereniging Bosan TON die haar, tweelingzus Lieke en coach en vader Vincent Wevers van Almelo naar Heerenveen dreven. ,,Almelo is nu totaal onbelangrijk, ik heb alle ellende kunnen omzetten in prestaties. Hier gaat het allemaal om, jammer voor hen.'' Wevers werd in Almelo na een verschil van mening ontslagen waarna zijn dochters het werken onmogelijk werd gemaakt.

Sanne Wevers haalde dit jaar, net als zus Lieke, een niet eerder vertoond niveau. Bij de EK pakte zal al brons op brug. ,,Ik ging vandaag de balk op met het idee: dit is de laatste wedstrijd van een jaar dat ik heel goed wil afsluiten. Ik ben trots dat dat gelukt is.''

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld EPA
Beeld EPA

Zilver Wevers 12de WK-medaille Oranje

Sanne Wevers veroverde zondag in Glasgow de twaalfde medaille ooit voor een Nederlandse turner op een WK. Elf van die twaalf plakken werden deze eeuw behaald met Epke Zonderland (vier) en Yuri van Gelder (drie) als grootverdieners. De eerste, uit 1903, stamt uit de tijd dat het turnen nog nauwelijks ontwikkeld was.

Het overzicht:

1903: Antwerpen (Bel), goud (voltige) Henricus Thijssen.

2001: Gent (Bel), zilver (brug) Renske Endel.

2002: Debrecen (Hon), zilver (vloer) Verona van de Leur.

2005: Melbourne (Aus), goud (ringen) Yuri van Gelder.

2005: Melbourne, brons (vloer) Suzanne Harmes.

2006: Aarhus (Den), brons (ringen) Yuri van Gelder.

2007: Stuttgart (Dui), zilver (ringen) Yuri van Gelder.

2009: Londen (Eng), zilver (rek) Epke Zonderland.

2010: Rottefdam (Ned), zilver (rek) Epke Zonderland.

2013: Antwerpen (Bel), goud (rek) Epke Zonderland.

2014: Nanning (Chn), goud (rek) Epke Zonderland.

2015: Glasgow (Sch), zilver (balk) Sanne Wevers.

null Beeld anp
Beeld anp

Profiel

Naam: Sanne Wevers.
Sport: turnen.
Geboren: 17 september 1991.
Club: TCT Hengelo
Trainer: Vincent Wevers
Voornaamste successen: brons op brug bij EK 2015, zilver op balk bij WK 2015.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden