Opinie

Wetsvoorstel vaccinatie hard nodig voor veiligheid kinderen

Vaccinatie tegen meningokokken.Beeld Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Marcel Verweij en Roland Pierik bekritiseerden ons wetsvoorstel ‘Vaccineren in de kinderopvang’ (Opinie, 12 oktober). Zij stellen dat het voorstel niets doet aan de afnemende vaccinatiegraad en een halfslachtige keuze is. Wij zien het wetsvoorstel als een nodige stap voor de  veiligheid van kinderen.

Eerst een voorgeschiedenis. Al jaren achtereen daalt de vaccinatiegraad in Nederland, maar opeenvolgende kabinetten deden er niets aan. In 2014 zakte de vaccinatiegraad voor het eerst onder de 95 procent, het percentage dat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie nodig is om een uitbraak van bijvoorbeeld mazelen te voorkomen. Een nieuwe inventarisatie van ministers Schippers (VVD) en Asscher (PvdA) volgde, maar opnieuw was de conclusie: ‘kan niet, mag niet, moeilijk: doorschuiven maar’.

Inmiddels is de situatie zo urgent dat de vaccinatiegraad voor tweejarigen volgend jaar onder de 90 procent dreigt te zakken. Elders in Europa zorgen uitbraken van mazelen voor tientallen doden, en bijna alle omringende landen hebben de afgelopen jaren maatregelen genomen om zich hiertegen te wapenen. Behalve Nederland.

Ook nu weer gaan staatssecretaris Blokhuis (Preventie, CU) en staatssecretaris Van Ark (Kinderopvang, VVD), onderzoeken wat er gedaan kan worden.

Feiten en nepnieuws

Betere communicatie van de overheid, ouders overtuigen op basis van de feiten en optreden tegen al het nepnieuws op Facebook en Google: het is hard nodig en moet allemaal snel beter gebeuren, maar het is nog niet genoeg. Ouders geven bij ons massaal aan: als ik mijn kindje straks naar de opvang stuur, dan wil ik zeker weten dat het daar veilig is. Kan dat snel geregeld worden, alsjeblieft? Veel kinderopvangcentra krijgen er vragen over en zeggen: dit is toch mijn eigen bedrijf, waarom zou ik dit stukje veiligheid niét mogen bieden? Kindercentra moeten op veel terreinen aan zeer strikte eisen voldoen, en dan is het vreemd dat ze bij het meest elementaire – gezondheid – nu niet eens een keuze hebben.

En dat is precies waar het wetsvoorstel in voorziet. Kinderopvangcentra die dat willen, mogen een beleid voeren waarbij ze niet-gevaccineerde kinderen weigeren. Geen enkel kinderopvangcentrum wordt verplicht om zo’n beleid te gaan voeren en geen enkele ouder wordt verplicht zijn kind te vaccineren. Want ook in landen met een algehele plicht (voor de opvang óf voor de ouder) is de vaccinatiegraad nooit 100 procent en vaak niet eens 95. Maar, anders dan Verweij en Pierik stellen, kan het gevolg van de ingediende wet wel degelijk zijn dat de vaccinatiegraad omhooggaat.

Natuurlijk gaan we anti-vaxxers niet overtuigen, maar veel twijfelende ­ouders wél. Zij twijfelen nu nog, omdat besmettelijke ziektes uit beeld zijn ­geraakt. Door dit voorstel wordt iedereen met de neus op de feiten gedrukt: actie is nu nodig, anders gaan er ook hier straks kindjes dood door de mazelen.

Dat het voorstel de kans op uitbraken zou vergroten is nergens op gebaseerd. Ouders die hun kind echt niet willen vaccineren, gaan heus niet dagelijks vele kilometers rijden naar een ‘vaccinvrij kindercentrum’. Deze anti-vax-ouders zullen hun kind bij opa en oma onderbrengen of bij de gastouderopvang. Dat is de eigen keuze van ouders en niet gevaarlijk voor de volksgezondheid.

Dit wetsvoorstel is een betrekkelijk lichte maatregel, omdat die nog steeds niet ingrijpt in die keuzevrijheid. We kunnen dit snel invoeren en goed monitoren of de vaccinatiegraad weer stijgt. Zo niet, dan moeten we meer dwingende maatregelen zeker overwegen.

De auteurs zijn Tweede Kamerleden voor D66. Antje Diertens is woordvoerder preventie, Rens Raemakers woordvoerder kinderopvang en zorg.

Lees ook:

Als crèches ongevaccineerde kinderen mogen weigeren, is de kans op uitbraken alleen maar groter

Een wetsvoorstel dat kinderdagverblijven de optie geeft ongevaccineerde kinderen te weigeren, maakt het risico op uitbraken van infectieziekten alleen maar groter, betogen wetenschappers Marcel Verweij en Roland Pierik.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden