Wetsvoorstel: geweld tegen jonge gedetineerden toestaan

AMSTERDAM - Het personeel van de justitiele jeugdinrichtingen krijgt binnenkort het recht fysiek geweld te gebruiken tegen pupillen die de orde verstoren, willen uitbreken of zich verzetten tegen de door de leiding genomen beslissingen.

Het voorontwerp van wet dat het gebruik van geweld tegen jonge gedetineerden moet regelen, zal medio volgend jaar naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Directeuren van de jeugdinrichtingen van justitie zien het plan als een 'revolutionaire omslag in denken' op het departement.

Tot nu toe was het hen ten strengste verboden geweld te gebruiken, slechts bij een 'fysieke bedreiging' van personeel mocht in een noodweersituatie worden geslagen. Nam een jonge gedetineerde de benen, dan konden de groepleiders de jongens slechts volgen, in de hoop dat de politie hen kon inrekenen. De departementale commissie die onder leiding van oud-rechter U. van der Pol het gevangeniswezen onderzoekt, vindt dat de medewerkers in de jeugdinrichtingen meer bevoegdheden moeten krijgen.

De commissie stelt dat in de Beginselenwet jeugdinrichtingen moet worden opgenomen dat de directeur van een inrichting geweld mag gebruiken, indien de openbare orde of veiligheid in het geding is, indien voorkomen moet worden dat jongeren ontvluchten of een jonge crimineel een beslissing van de direteur niet uitvoert. Ook personeelsleden die met de jongeren werken, mogen voortaan zelf uitmaken of er geweld moet worden gebruikt, met dezelfde restricties. Die zijn echter zo vaag omschreven dat feitelijk alle situaties in principe geschikt zijn voor het gebruik van geweld.

Het personeelslid dat geweld heeft aangewend, moet direct rapport opmaken en dat bij de directeur inleveren. Volgens groepsmanager jeugdinrichtingen R. Bruyn van het ministerie kunnen de nieuwe regels voor het personeel en de pupilen een verbetering betekenen. Het personeel heeft zo meer armslag, de pupillen kunnen nu formeel in beklag gaan bij een commissie. Bruyn benadrukt dat met de regeling niet de 'pedagogische klap' zoals die in De Dreef werd gebruikt, wordt goedgekeurd. “Die maakte onderdeel uit van de behandeling, terwijl het geweld dat nu wordt gelegitimeerd, buiten de behandeling valt.”

De Amsterdamse officier van justitie, I. Gonzales, noemt het een goede zaak dat geweldgebruik in jeugdinrichtingen eindelijk wettelijk wordt geregeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden