’Wetsvoorstel Antillen als voorbeeld’

In de discussie over de behandeling van levenslang gestraften kan Nederland een voorbeeld nemen aan de Antillen, zeggen twee juristen.

 • Politiek kan voorbeeld nemen aan de Antillen
 • Tweede Kamerleden die tóch voor een humanere invulling zijn van levenslange gevangenisstraf moeten de Nederlandse Antillen als voorbeeld nemen.

  Dit betogen de hoogleraren H. de Doelder en J. Verbaan van de Erasmus Universiteit in Rotterdam vandaag in Trouw. Zij maken deel uit van het secretariaat van de Commissie Herziening Wetboek van Strafrecht van de Nederlandse Antillen. Vanwege de steeds hogere straffen die op de Antillen worden opgelegd, wordt in dit wetboek hernieuwd aandacht besteed aan de omgang met, en de humane aspecten van, levenslang gestraften.

  De commissie heeft onlangs een wetsvoorstel opgesteld om te voorkomen dat levenslang uitmondt in ’mensonterende situaties’. Het voorstel houdt in dat de rechter wordt verplicht na twintig jaar de positie van de tot levenslang veroordeelde te toetsen. Zonodig moet deze toetsing iedere vijf jaar worden herhaald.

  In hun opiniebijdrage schrijven De Doelder en Verbaan dat het primaire doel van deze regeling is te voorkomen dat uitvoering van levenslang ’automatisch of op oneigenlijke motieven leidt tot een uitzichtloos bestaan voor de betrokkenen’. Beide hoogleraren laten er geen misverstand over bestaan dat bij iedere afweging die de levenslang veroordeelde raakt, de belangen van de slachtoffers of hun nabestaanden moeten meetellen.

  De Doelder en Verbaan reageren op het pleidooi van het nieuw opgerichte ’Forum humane tenuitvoerlegging levenslange gevangenisstraf’ om soepeler en humaner om te gaan met levenslang gestraften. Het forum, waarvan de juriste Wiene van Hattum initiatiefneemster is, wijst op de ook in Nederland aanwezige trend dat het aantal veroordelingen tot een levenslange gevangenisstraf toeneemt. Om deze veroordeelden enig perspectief te bieden, zou na het uitzitten van de eerste vijftien jaar van hun straf een toetsing moeten plaatsvinden. De Doelder en Verbaan wijzen erop dat een dergelijke toetsing in overeenstemming lijkt met de benadering van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Dat vindt in bepaalde gevallen een periodieke toetsing door de rechter noodzakelijk.

  De meeste politieke partijen in de Tweede Kamer wezen de ideeën van het forum voor een humaner bejegening van tot levenslang veroordeelden meteen af. Steun is er wel van D66-fractieleider Pechtold. Hij vindt dat ’bij een beschaving resocialisatie van gestraften hoort’.

  Meer over

  Wilt u iets delen met Trouw?

  Tip hier onze journalisten

  Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
  Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
  © 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden