Wetsuit

De boerkinirel dankt haar ontstaan aan de naam voor het zwempak, denkt bestuurskundige Hans de Bruijn.

HANS DE BRUIJN

Soms roep je met de woorden die je kiest, de tegenstand al over je af. Een minister wil een 'Betuwelijn'. Dat is een lijn door de prachtige Betuwe, daar ben je instinctief tegen. Een overheid 'subsidieert' een bedrijf. Dat klinkt suf; een beetje ondernemer heeft geen subsidie nodig. Zeg dat een overheid 'investeert', dat klinkt beter. Noem successiebelasting een 'overlijdensbelasting'. Opeens is die belasting idioot - iemand overlijdt en vervolgens moet je belasting betalen?!

Aheda Zanetti heeft een ideaal. Ze wil moslima's de mogelijkheid bieden in het openbaar te sporten en zwemmen, wil bijdragen aan integratie en vrijheid. Ze ontwerpt wetsuits. Die verkopen goed. Veertig procent van de kopers is trouwens geen moslim, het zijn vrouwen die zichzelf willen beschermen tegen de zon. Fundamentalisten zijn fel tegen de wetsuits - te onthullend, vrouwelijke vormen zijn te zichtbaar.

Hoe noemt Zanetti haar ontwerp? Boerkini. Fout natuurlijk. Een boerkini doet denken aan de boerka, riekt naar fundamentalisme. De Franse premier Valls zegt dat de boerkini bedoeld is om vrouwen tot slaaf te maken. Precies het tegenovergestelde van wat Zanetti beoogt. Volgende keer een ander woord kiezen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden