Wethouders vormen front tegen beknibbelend Rijk

Minister Ronald Plasterk van binnenlandse zaken krijgt een noodkreet van maar liefst 234 wethouders van financiën. Beeld anp
Minister Ronald Plasterk van binnenlandse zaken krijgt een noodkreet van maar liefst 234 wethouders van financiën.Beeld anp

In een noodkreet van maar liefst 234 wethouders van financiën aan zijn adres, krijgt minister Plasterk (binnenlandse zaken) zware kritiek op de schrale budgetten voor de gemeenten. Die voeren steeds meer overheidstaken uit, maar het geld dat ze daarvoor krijgen van het Rijk is bij lange na niet genoeg.

Wilfried van der Bles en Teun Lagas

De wethouders schotelen de PvdA-minister, verantwoordelijk voor het lokale bestuur, een gitzwart toekomstscenario voor. Buurten dreigen te verloederen, er komen lange wachtlijsten in de zorg, de wegen kampen met slecht onderhoud en burgers gaan zich onveiliger voelen. Musea, zwembaden en kindercentra zullen nog vaker worden gesloten.

Klachten van het lokaal bestuur over geldgebrek zijn niet nieuw. De open brief aan de minister is bijzonder omdat die werd ondertekend door wethouders uit alle politieke richtingen uit meer dan helft van de 393 Nederlandse gemeenten. "Wij begrijpen dat bezuinigingen bij het Rijk soms onvermijdelijk zijn, maar de rek is er nu uit", schrijven ze.

Front tegen Den Haag

Gewoonlijk doen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de belangclubs van de (middel-)grote steden het lobbywerk bij het kabinet over financiële tekorten en de dreigende verschraling van de lokale zorg. Dit keer vormen de wethouders van financiën vanuit hun eigen verantwoordelijkheid een front tegen Den Haag. De VNG en de belangenclubs van de steden, G32 en G4, steunen het wethoudersprotest wel.

Het initiatief komt van de Goudse stadsbestuurder Jan de Laat (Gouda Positief). Geërgerd over de zoveelste onverwachte greep in zijn gemeentekas verzamelde hij aanvankelijk zeventig collega's in de raadszaal van Gouda. Uiteindelijk tekenden liefst 234 wethouders van financiën de aanklacht.

Kwetsbare burgers
Die komt erop neer dat de forse bezuinigingen op onder meer de huishoudelijke hulp voor ouderen, de jeugdzorg, de participatiewet en de schoolgebouwen ten koste gaan van kwetsbare burgers voor wie de gemeenten verantwoordelijkheid moeten nemen. De wethouders van financiën klagen dat ze intussen weinig kunnen improviseren: "We mogen niet stoppen met de uitvoering van al onze wettelijke taken."

"Het staat wel vast dat wij de afgelopen jaren erg loyaal zijn geweest aan het Rijk. De grenzen zijn nu bereikt en dat signaal willen wij via deze brief afgeven", laten ze Plasterk weten.

Opschalingskorting
Hun belangrijkste voorstel om iets meer lucht te krijgen, is het schrappen van een bezuiniging van 1 miljard euro op het gemeentefonds. Deze zogeheten 'opschalingskorting' werd opgelegd toen het kabinet nog van plan was gemeenten te laten fuseren tot minstens 100.000 inwoners. Dat plan voor meer efficiënte grotere gemeenten ging echter niet door. De bezuiniging werd door Den Haag niet geschrapt en die loopt tot 2017 op tot bijna 1 miljard euro. Onaanvaardbaar, aldus de wethouders.

Tweede Kamerleden reageerden gisteren verdeeld op de noodkreet van de wethouders. Madeleine van Toorenburg (CDA) zal volgende week bij de behandeling van Plasterks begroting haar steun uitspreken voor de wethouders. "Ik ben het volledig met hen eens." Maar Agnes Wolbert (PvdA), partijgenoot van minister van binnenlandse zaken Plasterk, geeft de wethouders weinig kans. "Ik heb ze gevraagd: waar is de dekking? Die hebben ze nog niet. Zij zullen ernaar kijken, dat ga ik ook doen." Ook coalitiepartner VVD ziet geen uitweg. Volgens VVD-Kamerlid Hayke Veldman is elders op de rijksbegroting geen geld te vinden om de 1 miljard bezuiniging voor de gemeenten terug te draaien. GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman vindt dat Plasterk de massale oproep 'niet zomaar voorbij kan laten gaan'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden