Wethouders van coalitiepartijen vragen kabinet om meer geld voor de jeugdzorg

Jeugdzorgwerkers in actie, vorig jaar september. Beeld ANP
Jeugdzorgwerkers in actie, vorig jaar september.Beeld ANP

Ruim 270 wethouders van de coalitiepartijen CDA, ChristenUnie, VVD en D66 vragen het kabinet in een open brief om meer geld uit te trekken voor de jeugdzorg. Met zinnen als ‘het water staat ons aan de lippen’, en ‘de rek is eruit’ roepen zij hun partijgenoten in Den Haag op de zorgen van de gemeenten serieus te nemen.

Judith Harmsen

“Als het budget voor jeugdzorg niet voldoende en structureel wordt aangevuld vanuit het Rijk, plaatst u ons voor het onmogelijke”, schrijven de wethouders. In de brief waarschuwen ze voor noodgedwongen bezuinigen, “ook op zaken die we juist hard nodig hebben.” Als voorbeeld noemen de wethouders zowel bibliotheken en sportvoorzieningen als het armoede- en veiligheidsbeleid . “Niets blijft ongemoeid.”

Vorige maand bleek uit een onderzoek dat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) liet uitvoeren, dat twee op de drie gemeenten fors geld tekort komt voor de jeugdzorg. Die tekorten zijn bij twee derde van de gemeenten minstens 20 procent. Bij een op de vijf gemeenten gaat het om meer dan 20 procent.

Stijgende kosten

“We willen in de jeugdzorg de kwaliteit van ondersteuning die we gewend zijn kunnen blijven leveren”, zegt wethouder Madeleine Bakker-Smit (CDA) van de Utrechtse gemeente De Bilt. Zij is een van de wethouders die de open brief ondertekenden. “Daarbij komt inmiddels een financieel plaatje dat we als gemeente niet langer kunnen dragen.” Door de stijgende kosten en de toegenomen vraag naar hulp, dreigen ook in De Bilt grote problemen. Als het kabinet niet met forse investeringen komt, zal de wethouder moeten bezuinigen. “Uiteindelijk moeten wij een sluitende begroting maken”, zegt Bakker-Smit. “Als het Rijk het tekort niet dekt, moeten we op zoek naar andere posten waar we het geld vandaan kunnen halen.”

In Hengelo moet Bakker-Smit’s collega Claudio Bruggink (D66) al jaren op zoek naar manieren om de tekorten in de jeugdzorg. “We hebben al tijden een tekort van 5 miljoen per jaar”, vertelt hij. “Voor ons is dit dus niet nieuw.” Hij ondersteunt de oproep aan het kabinet omdat hij merkt dat de opties voor zijn gemeente langzaam op beginnen te raken. “We kunnen de belastingen verhogen, flink bezuinigen of hopen dat Den Haag eindelijk inziet dat dit zo niet langer kan.” De gemeente Hengelo heeft grote ambities op het gebied van duurzaamheid, maar door de tekorten in de jeugdzorg komen de beoogde extra investeringen in gevaar. “Het zou zomaar kunnen dat we onze doelen niet gaan halen”, concludeert Bruggink.

Met de oproep aan de coalitiepartijen ondersteunen Bakker-Smit en haar collega’s de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die vorige week in een open brief ook aandacht vroeg voor de tekorten in de jeugdzorg. Minister Hugo de Jonge (CDA) heeft al investeringen toegezegd, maar maakte nog niet bekend om hoeveel geld het gaat.

Investeringen

“Er zijn nog onderhandelingen gaande met de VNG over die investeringen”, zegt wethouder Bakker-Smit. “Er zijn geluiden dat het kabinet dit jaar 350 miljoen wil investeren. Als dat inderdaad de vertaling wordt, dan durf ik al wel te voorspellen dat het voor veel gemeenten niet genoeg zal zijn.”

Die zorgen deelt Bruggink. Met name de veronderstelde wens van Den Haag om vanaf 2020 de investeringen terug te schroeven naar 190 miljoen per jaar, drie jaar lang, baren hem zorgen. “Dat is een ontkenning van het structurele probleem”, zegt hij. “De investeringen zouden eerder moeten toenemen dan dalen.”

In 2015 namen werd de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg overgeheveld van het Rijk naar gemeente. Die decentralisatie ging gepaard met een bezuiniging van 450 miljoen euro. De afgelopen vier jaar nam de vraag naar jeugdzorg bovendien met 12 procent toe. Dat leidde door het heel het land tot begrotingstekorten.

Lees ook:

‘Flinke tekorten voor jeugdzorg bij gemeenten’

Twee op de drie gemeenten komen fors geld tekort voor jeugdzorg, blijkt uit onderzoek. Minister Hugo de Jonge belooft dat er geld bijkomt. Hoeveel, is nog niet bekend.

‘Gemeenten dreigen te stoppen met Jeugdzorg. Is dit een kantelpunt?’

Gemeenten dreigen te stoppen met jeugdzorg. Is dit een kantelpunt in het debat over decentralisatie?

‘Het wordt tijd dat we ons herbezinnen op de jeugdzorg’

De gedachte dat decentralisatie van jeugdzorg naar gemeenten jaarlijks bijna een half miljard euro zou opleveren, is definitief een illusie gebleken. Zorg die dichter bij de burger komt, wordt niet automatisch goedkoper.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden