Wethouder: Werkplicht is juist goed voor bijstandsmoeders

door Wilma van Meteren

De arbeidsplicht afschaffen voor alleenstaande moeders met jonge kinderen, is „de klok terugzetten”, zegt de Haagse wethouder Henk Kool (sociale en economische zaken).

Kool gaat hierover de strijd aan met zijn partijgenoot, de nieuwe staatssecretaris van sociale zaken Ahmed Aboutaleb. PvdA’er Kool was ’onaangenaam getroffen’ toen hij de passage over bijstandsmoeders in het regeerakkoord las. „In Den Haag hadden deze moeders aanvankelijk ook een uitzonderingspositie. Maar daar zijn we van afgestapt, want daarmee laat je hen in een isolement zitten.”

Als vrouwen opeenvolgend kinderen krijgen, zijn ze jarenlang uit het arbeidsproces en drijven steeds verder van de arbeidsmarkt af. „Ze komen op dat vlak stil te staan in hun ontwikkeling. Dan wordt het voor hen nog moeilijker een baan te vinden”, zegt de wethouder. Kool wijst erop dat het om een kwetsbare groep gaat, die behoort tot de armste in Nederland. „Waar moeten de kinderen in deze gezinnen hun inspiratie vandaan halen?”

De wethouder onderstreept wel dat tegelijk met een werkplicht rekening gehouden moet worden met de zorg voor kinderen. „Een fulltimebaan zal vaak niet haalbaar zijn. Maar in deeltijd werken moet toch lukken als de kinderopvang goed is geregeld.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden