Wethouder verzweeg extra miljoen 'Adje'

De Tilburgse raad zoekt met een enquête uit waar het mis ging met het theater van ’Adje’. Het college wilde vooral kansen zien, niet de risico’s.

Toen het contract voor het Tilburgse Midi-theater vorig jaar werd getekend, wist oud-wethouder Hugo Backx al dat de verbouwing een miljoen extra zou kosten. Ook burgemeester Ruud Vreeman was hiervan op de hoogte, stellen Backx en oud-gemeentesecretaris Noud Derks. Pas in februari hoorden de andere wethouders en de gemeenteraad het volledige verhaal. Het tekort was inmiddels opgelopen tot 1,9 miljoen.

Backx, Derks en Vreeman getuigden gisteren voor de Tilburgse raadsenquêtecommissie, die het debacle van het theater onderzoekt. Volgens Backx dreigde Tilburg onbestuurbaar te worden, als de informatie naar buiten was gekomen. Er was al een college gevallen over het theater, en ook in de nieuwe coalitie lag het dossier uiterst gevoelig. Het zou bijna onmogelijk zijn weer een nieuw gemeentebestuur te vormen. „Nog een crisis, een half afgebouwd theater en Tilburg als de risee van Nederland, dat wilde ik niet voor mijn rekening nemen”, stelt Vreeman. Het college wilde vooral kansen zien, niet de risico’s.

Al in juni vorig jaar hoorde Backx dat de verbouwing van het theater geen vijf, maar zes miljoen zou kosten. Zijn collega’s meldde hij slechts dat er ’mogelijk een overschrijding’ was. Pas in september noemde hij een bedrag: vijf ton. Hij verzweeg de rest van het miljoen, dat hij uit andere potjes wilde betalen. Vreeman bestrijdt dat hij wist dat het bedrag hoger was. „Bij mijn weten ging het in het begin alleen om vijf ton.”

Er was nog een tegenvaller: de gemeente rekende op een mondeling beloofde bijdrage van 2,5 miljoen van de provincie Noord-Brabant. Dat overtuigde de nieuwe coalitiepartners om akkoord te gaan met het theater. Die subsidie bleef uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden