Update

Wethouder Schiedam stapt op vanwege BING-rapport

© ThinkStock Beeld
© ThinkStock

De Schiedamse wethouder Ad Mostert (VVD) stapt op vanwege de uitkomsten van een integriteitsonderzoek naar het functioneren van het college van B&W. Het onderzoeksrapport, opgesteld door het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING), werd vrijdag openbaar.

Het is nog de vraag of de Schiedamse gemeenteraad vanavond genoegen neemt met de stap van drie wethouders om hun portefeuille ter beschikking te stellen. Menno Siljee (PvdA), Maarten Groene (PvdA) en Ad Hekman (CDA) lieten hun besluit gisteravond laat per brief weten aan de gemeenteraad. Eerder op de dag diende Mostert zijn ontslag in.

Nieuwe oplossing
De drie overgebleven wethouders kwamen tot hun besluit vanwege de uitkomsten van een integriteitsonderzoek naar het college van B en W, waar de gemeenteraad dinsdagavond over in debat gaat. Dat de Schiedamse wethouders hun functie ter beschikking stellen houdt in dat ze, anders dan Mostert, hun werk als wethouder willen blijven uitvoeren totdat er een nieuwe oplossing is gevonden.

Mogelijk eist een meerderheid dat het drietal alsnog het voorbeeld van collega Mostert volgt en ontslag indient. De VVD en D66 zijn daar in ieder geval voorstander van.

'Wij willen de wethouders er vanavond van overtuigen dat het beter is als ze opstappen' zei fractievoorzitter Marcel Houtkamp van D66 dinsdag in reactie op de brief van de wethouders. Volgens Houtkamp bestaat er in de gemeenteraad een meerderheid die dat ook wil. De VVD in Schiedam riep gisteren de overgebleven wethouders al op om het voorbeeld van hun VVD-collega Mostert te volgen.

Oud-burgemeester en wethouder
Uit het vrijdag gepubliceerde onderzoeksrapport is onder meer gebleken dat oud-burgemeester Wilma Verver zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling en dat ze een angstcultuur op het gemeentehuis veroorzaakte. Wethouders deden niets om de burgemeester te corrigeren en hielden de angstcultuur in stand, aldus het rapport opgesteld door het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING).

De uitkomsten van het integriteitsonderzoek treffenook voormalig wethouder Wil Vissers (GroenLinks), die sinds kort wethouder is in Roosendaal. De Roosendaalse oppositiepartij Nieuwe Democraten zegt dat het vertrouwen in de nieuwe wethouder is beschadigd omdat zij niet heeft verteld over het lopende onderzoek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden