Wethouder namens CU, D66, VVD én PvdA hoeft geen probleem te zijn

Anja van den Dolder. Beeld Trouw
Anja van den Dolder.Beeld Trouw

Versnippering in de politiek. Een probleem? "Helemaal niet", zegt Anja van den Dolder van de ChristenUnie in Hellendoorn. "Versplintering vergt alleen een iets andere aanpak die na verloop van tijd juist meer oplevert."

Hans Marijnissen

In 2014 stond Van den Dolder, toen nog raadslid in Hardenberg, op het lijstje van kandidaten die door haar partij waren klaargestoomd voor een wethouderschap. Dertig kilometer verder had het CDA grote moeite met de collegevorming. In de raad van Hellendoorn hadden de christen-democraten na de verkiezingen weliswaar 8 zetels, en het lokale Burgerbelang 5, maar ze kregen het samen niet voor elkaar die meerderheid in een raad van 25 zetels tot een heus college om te smeden.

"Het alternatief was dat het CDA naar een brede samenwerking met de kleinere partijen zocht. Uiteindelijk kon het CDA een akkoord sluiten met ChristenUnie, D66, VVD én PvdA, maar zoveel wethoudersposten waren er helemaal niet." Daarom spraken de partijen af dat het CDA twee wethouders zou leveren, en de overige partijen samen óók twee. Dat betekende weer dat Van den Dolder samen met haar collega-wethouder Thomas Walder van D66 sinds dat akkoord in totaal víer partijen vertegenwoordigt. Kan dat wel? "Wel zeker, maar je moet je wel constant bewust zijn van die bijzonder positie én de organisatie op die innige samenwerking inrichten", zegt Van den Dolder.

Allereerst hebben alle partijen de tijd genomen om een gedetailleerd collegeakkoord te sluiten waarin het beleid voor de komende vier jaar nauwkeurig is bepaald. Ook is opgenomen dat er ruimte moet zijn voor afwijkende individuele standpunten. De ChristenUnie liet bijvoorbeeld vastleggen dat zij tegen de koopzondag is, hoewel de rest van het college daar voor is.

Korte lijnen

"Dan nog kun je in de politiek voor onverwachte zaken komen te staan", aldus Van den Dolder. "We werden bijvoorbeeld overvallen door de vraag of Hellendoorn ruimte wil bieden aan een gokhal. Collegepartijen D66 en de VVD waren daar vóór, ChristenUnie en CDA waren tégen." Uiteindelijk heeft het gehele college geaccepteerd dat een raadsmeerderheid de plannen wegstemde. "Dat was best spannend", zegt de wethouder, "maar dat besluit werd door álle leden van het college gedragen."

Om in zulke gevallen de rijen te sluiten, zijn wel korte lijnen nodig. "Daarom houd ik iedere maandagmorgen een spreekuur waarop de fractievoorzitters van welke partij dan ook bij mij kunnen binnenlopen. We zien door dit contact thema's van verre aankomen en bevestigen door hecht overleg het vertrouwen in elkaar."

Van den Dolder bezoekt als CU-wethouder óók de ledenvergaderingen van de PvdA en de VVD, die zij in het college vertegenwoordigt. "Ik ben immers ook hun wethouder." Voelt ze zich dan geen kameleon? "Nee hoor, ik blijf wel degelijk CU, maar met oog voor de belangen van burgers met een andere politieke voorkeur. Het voordeel is dat ik van buiten de gemeente kom, en niet als raadslid jarenlang mijn CU-stokpaardjes heb bereden. Ik kwam in Hellendoorn als vreemde, zonder profiel, en heb me vanaf het begin direct 'breed' kunnen opstellen."

Die versnippering, die is veel minder negatief dan in het Haagse bastion en in de media wordt gedacht, zegt Van den Dolder. "Juist door die fragmentatie moeten partijen samenwerken en komen ze er achter dat de ideologische verschillen vaak veel kleiner zijn dan gedacht." In de aanloop naar de verkiezingen hebben enkele splinters uit de Hellendoornse raad daarom maar weer besloten samen te werken.

Trouw besteedt aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart aandacht aan democratische vernieuwingen. De serie 'De Goede Raad van...' belicht wekelijks een lokaal voorbeeld. Alle afleveringen zijn terug te lezen op trouw.nl/gemeenteraad2018. Heeft u voorbeelden van bestuurlijke vernieuwing? Geef ze door via H.Marijnissen@trouw.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden