Wethouder Lansingerland heeft nu ook de schijn tegen

Oud-architect had nog te veel banden met de bouwwereld

Wethouder Jan den Uil van de Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland heeft zich schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling, en zich niet gehouden aan de integriteitscode van zijn gemeente. De wethouder van de ChristenUnie heeft bij een aantal bouwprojecten onvoldoende duidelijk gemaakt dat hij ook eigenaar is van een architectenbureau.

De beschuldigingen komen uit het gisteren verschenen rapport van het integriteitsbureau Bing. De gemeenteraad had om het onderzoek gevraagd, nadat raadslid Neeleman van de gelijknamige eenmansfractie aangifte had gedaan tegen de wethouder. De raad wilde voor eens en altijd af van de aanhoudende verwijten van Neeleman aan het adres van de wethouder, maar dat zal niet gebeuren nu het rapport hard van toon is.

Daar komt bij dat het rapport verschijnt in de week dat de integriteit van lokale politici volop in de belangstelling staat. Maandag is in Roermond VVD-wethouder Jos van Rey afgetreden. Tegen hem loopt een justitieel onderzoek, onder meer door te innige banden met ondernemers.

Omdat recent ook andere liberale bestuurders in opspraak zijn geraakt, kon het beeld postvatten dat vooral VVD'ers moeite hebben met normen in het openbaar bestuur. De perikelen in Lansingerland laten nog eens zien dat dat een misverstand is: wethouder Den Uil is lid van de CU.

Raad en college van Lansingerland willen pas volgende week reageren tijdens een openbare raadsvergadering. Ook de wethouder, op het stadhuis zeer gewaardeerd, onthield zich gisteren van commentaar.

Wethouder Den Uil komt uit het bedrijfsleven. Hij is mede-eigenaar van een architectenbureau dat opereert in Lansingerland, een fusiegemeente van Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk. De gemeente, met circa 56.000 inwoners, heeft een groot aantal Vinex-wijken. Den Uil is wethouder van Vinex en wonen en in die hoedanigheid heeft hij contact met de bouwwereld, waar zijn architectenbureau deel van uitmaakt. Hij was zich ervan bewust dat die relatie kwetsbaar is.

Om belangenverstrengeling te voorkomen, was hij zijn aandelen aan het verkopen. Ook zou hij zaken waarbij zijn architectenbureau betrokken is, overlaten aan een collega-wethouder en zich in het college van een oordeel onthouden.

De onderzoekers van Bing stellen vast dat het Den Uil ondanks zijn goede voornemens, niet gelukt is zijn rol als politicus en als ondernemer voldoende uit elkaar te houden. Bij de bouw van een woning waarbij zijn architectenbureau een kleine rol speelde, is Den Uil volgens Bing te veel opgekomen voor de eigenaar. Ook vinden de onderzoekers het niet handig dat de wethouder zijn huis, dat te koop staat, verhuurt aan een aannemer. In het algemeen heeft hij 'er niet alles aan gedaan wat in zijn vermogen ligt om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen'.

'Eén integriteitsbureau'
Er zou één onomstreden bureau moeten komen dat onderzoek doet naar integriteitsvraagstukken bij lokale bestuurders. Daarvoor pleitte PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen gisteren bij de NOS. Dat kan volgens hem een einde maken aan het allegaartje van onderzoeksbureaus dat er nu zou zijn.

Daarnaast vindt Heijnen dat lokale politieke partijen op dezelfde wijze financiële verantwoording moeten afleggen over geld dat zij binnen krijgen van bedrijven en verenigingen als landelijke partijen. Hij heeft dat samen met D66 al eerder aangekaart. Het voorstel ligt nu bij de Eerste Kamer. PvdA en D66 vroegen twee jaar geleden ook al om meer bevoegdheden voor burgemeesters en commissarissen van de koningin zodat zij kunnen optreden als ze misstanden zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden