Kamerverhuur

Wethouder Den Haag: We moeten verhokking van de stad voorkomen

Beeld ANP

Den Haag verbiedt verkamering in grote delen van de stad om de goedkope woningvoorraad te beschermen. Amsterdam voert quota in voor kamerverhuur.

Het aantal aanvragen om een woning op te splitsen in kamers steeg in Den Haag als een dolle: van 90 in 2018 naar 190 vorig jaar. Een doorn in het oog van de nieuwe wethouder wonen Martijn Balster (PvdA). Hij heeft verkamering in tien wijken verboden omdat de druk op schaarse betaalbare woningen ‘gigantisch is’: “Ze vragen bizarre prijzen voor te kleine hokjes. Beleggers maken in toenemende mate misbruik van de zwakke positie van huurders zoals studenten en arbeidsmigranten.”

Alleen al in de wijk Leyenburg werden vorig jaar 35 vergunningen verleend. Het gaat daarbij om woningen die na een verbouwing bewoond worden door vier of meer mensen die elk een eigen kamer huren. Balster: “Leyenburg is een buurt waar nog veel goedkope woningen zijn. We zien dat commerciële beleggers en huisjesmelkers zich op dit soort zwakke wijken storten om zo een aardig centje te verdienen. Maar dat werkt prijsopdrijvend voor de hele woningmarkt. Wij zien dat dit soort beleggers ook van buiten de stad en buiten Nederland komt.”

Haagse pandbrigade uitgebreid

Na een politieke crisis op het stadhuis ging in december een nieuwe coalitie in Den Haag van start. De jonge Martijn Balster werd wethouder wonen met als inzet de woningcrisis en huisjesmelkers aan te pakken. In het coalitieakkoord is afgesproken om de zogeheten Haagse pandbrigade, die op alle misstanden op woninggebied afgaat, uit te breiden.

De wethouder krijgt steun uit de gemeenteraad, waar zelfs stemmen opgaan om de verkamering ook in andere wijken aan te pakken. “Dit is een tijdelijke maatregel voor de wijken waar het het meeste voorkomt, met gemiddelde WOZ-waardes onder de 165.000 euro. We kijken of we ook op basis van leefbaarheid en fatsoensnormen - denk aan betaalbaarheid – elders in de stad een vergunning om te verkameren kunnen gaan weigeren”, zegt Balsters.

Amsterdam: maximaal vijf procent van woningen verkameren

Om greep te krijgen op de woningnood voert ook Amsterdam vanaf vandaag nieuwe regels in voor kamerverhuur. Er gelden quota per wijk en per pand, voor de hele stad. Elke huurder moet voortaan een eigen individueel huurcontract hebben. Tot nu toe was er vaak één hoofdhuurder in een verkamerde woning.

Amsterdam verbiedt verkamering niet vanwege de schaarste en het grote aantal studenten en jongeren in de hoofdstad. Omdat de WOZ-waarde er enorm stijgt, is dat geen maatstaf zoals in Den Haag. Per wijk mag van de woningen groter dan 60 vierkante meter maximaal 5 procent verkamerd worden. Per pand geldt bovendien een quotum van 25 procent. Dit geldt voor de hele stad. Naar schatting zijn 10.500 van de 450.000 woningen verkamerd. Boetes kunnen oplopen tot ruim 20.000 euro.

Hij wil voorlopig niet de hele stad op slot zetten, omdat een kamer voor sommige woningzoekenden de enige optie is. Maar hij wil wel deze ‘race naar de bodem in tijden van absolute woningnood’ een halt toeroepen. “In deze arme wijken moeten goedkope woningen beschikbaar blijven voor huishoudens met lage inkomens.”

Kopen om te verhuren

De ‘verhokking’ heeft vele oorzaken, allereerst het gebrek aan betaalbare (nieuwbouw)woningen. Daarnaast speelt een nieuw fenomeen, het zogeheten buy to let (kopen om te verhuren). Balster werkt aan een verhuurvergunning om slechte verhuurders beter te kunnen aanpakken. Andere maatregelen die Den Haag onderzoekt zijn een zelfbewoningsplicht voor drie jaar voor bestaande woningen plus een verbod op verkamering na realiseren van een dakopbouw. Zo wordt voorkomen dat het voor beleggers interessant wordt om kleinere woningen te kopen en die snel uit te breiden.

“Mijn grote zorg is dat woningen handelswaar zijn geworden”, zegt Balster. “Zo zien wij dat de weinige middenhuurwoningen razend snel dure huur worden. Soms gaat hier 70 vierkante meter voor een dikke 2000 euro per maand, en dan zit je niet bepaald in de beste wijken. Ik wil ook voor de middenhuurwoningen de prijzen reguleren en net zoals bij sociale huurwoningen een puntenstelsel (voorwaarden waaraan een huis moet voldoen, red.) invoeren. Maar daarvoor hebben de steden de minister nodig.”

Lees ook:

Amsterdamse wethouder Ivens strijdt tegen wonen als beleggingsproduct

Amsterdam dreigt een stad voor superrijken te worden, zegt SP-wethouder Laurens Ivens van wonen. Om de stad gemengd te houden, zijn maatregelen nodig. ‘De markt werkt niet.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden