Wethouder: Aloysius was oneerlijk over reddingsplan

LAURA VAN BAARS en REDACTIE ONDERWIJS & OPVOEDING

Het Aloysius College heeft te laat open kaart gespeeld over hoe de school er financieel voor stond. De Haagse wethouder Ingrid van Engelshoven (D66) betreurt dat de leerlingen en ouders daarom voor de tweede keer in een jaar te horen hebben gekregen dat de school de deuren moet sluiten.

In oktober maakte de toenmalige rector bekend dat het Aloysius College razendsnel leegliep: in twee jaar tijd was de school gekrompen van 950 naar 720 leerlingen. Alleen als de deuren op 1 augustus zouden sluiten, zouden alle rekeningen nog betaald kunnen worden. Maar in december werd de school 'gered' door kapitaalkrachtige oud-leerlingen. Zij zouden op termijn drie miljoen euro op tafel willen leggen voor het overeind houden van het Aloysius College, een bijna 100 jaar oude school in het chique Benoordenhout waar sinds een aantal jaar voornamelijk kinderen uit achterstandswijken naar toe gaan. "Ons was voorgehouden dat deze toezeggingen hard en toereikend waren", zegt Van Engelshoven, "dat bleek niet zo te zijn."

In maart vroeg de wethouder aan de Onderwijsinspectie om de financiën van de school goed in de gaten te houden. Zij wilde duidelijkheid over de haalbaarheid van het reddingsplan. Ondertussen hadden leerlingen, leerkrachten en ouders er alle vertrouwen in dat de school een geslaagde doorstart zou maken. 68 nieuwe leerlingen schreven zich in voor de brugklas.

Op 23 juni bleek uit een brief van de Inspectie dat de financiële situatie van de school zeer ernstig was. Ook de onderwijskwaliteit op het Aloysius College is zwak tot zeer zwak. De wethouder ontbood het bestuur voor een gesprek. Zij heeft geen zeggenschap over het sluiten van een school. Alleen het bestuur kan die beslissing nemen. Dat deed het Aloysius College afgelopen woensdag.

De avond ervoor maakten de Haagse scholen op het stadhuis de afspraak om tot nader order geen leerlingen van het Aloysius College op te nemen. Tot 1 december kan de school proberen gered te worden door een ander schoolbestuur. Slaagt die poging niet, zoals deze eerder ook al mislukte vanwege de zwakke financiële positie en zwakke onderwijskwaliteit, dan zal het Aloysius begin 2016 leeglopen.

DE VERDIEPING 4|5 Het dubbele einde van Aloysius

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden