Wethouder Alkmaar stapt op na miljoenentekort

Wethouder Alkmaar stapt op na tekort op de begroting. Beeld anp
Wethouder Alkmaar stapt op na tekort op de begroting.Beeld anp

De Alkmaarse wethouder Peter de Baat (Financiën) is vanavond opgestapt na een plotseling tekort op de begroting van 2014 van ruim 14,3 miljoen euro. Dat meldt de regionale zender RTV NH.

Redactie

Het betreft een gat van 8,3 miljoen in de jaarrekening over 2014 en een structureel en dus jaarlijks terugkerend tekort van 6 miljoen in de begroting, aldus RTV NH.

Pas vorige week werd volgens de lokale media bekend dat er een tekort was. Meerdere partijen hadden voor vanavond al een spoeddebat aangevraagd en een motie van wantrouwen lag al klaar. Maar De Baat hield de eer aan zichzelf en kondigde nog voordat het debat begon, zijn aftreden aan als wethouder.

De Baat lag al enige tijd hevig onder vuur in de kwestie, die de afgelopen weken al leidde tot het ontslag van twee topambtenaren. Zij zouden De Baat (VVD) als wethouder van financiën onvolledig hebben geïnformeerd. 'Hoewel zonder informatie geen verantwoording mogelijk is, blijf ik politiek verantwoordelijk', aldus De Baat, die 'met pijn in het hart' afscheid nam.

Uitgaven
Hij noemde de kwestie 'geen probleem om de cijfers, maar een probleem ten aanzien van de organisatie'. Buiten het zicht van het college zouden vooral de uitgaven aan externe krachten de spuigaten zijn uitgelopen.

De coalitie van de lokale partij OPA, VVD, CDA en D66 loopt geen gevaar. VVD-fractieleider John van der Rhee zei vanavond 'het werk van Peter de Baat in de coalitie voort te zetten'. De grootste oppositiepartij, de PvdA, wil dat de zaak tot op de bodem wordt uitgezocht.

Lees hier de tekst van zijn verklaring.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden