Wetgeving remt de broodnodige groei

Nederlandse bedrijven kunnen bij uitstek voorzien in de toenemende vraag naar voedsel. Geef ze die kans dan ook, zegt VVD-kamerlid Helma Lodders.

HELMA LODDERS en WOORDVOERDER LANDBOUW VVD-TWEEDE KAMERFRACTIE

Een groeiende wereldbevolking, een groeiende vraag naar hoogwaardig voedsel zoals groente en zuivelproducten, verstedelijking waardoor minder ruimte overblijft voor de productie van voedsel, en de eindigheid van grondstoffen die nodig zijn voor de productie van voedsel, dragen in toenemende mate bij aan de onzekerheid over onze voedselvoorziening.

Voor ondernemers in de Nederlandse land- en tuinbouwsector een uitgelezen kans. Zij zorgen ervoor dat ons voedsel voldoet aan de hoogste standaarden van voedselveiligheid, de keuze in de Nederlandse supermarkten ruim is en Nederland bij uitstek in staat is te voorzien in de toenemende vraag naar voedsel wereldwijd.

undefined

Omarmen

Je zou verwachten dat politieke partijen en maatschappelijke organisaties deze ondernemers omarmen, dat we hen prijzen voor hun harde werken en hen de ruimte geven om te groeien. Helaas, dat is niet het geval. Een linkse meerderheid pleit, aangespoord door actiegroepen als Wakker Dier, voor maatregelen die het voor boeren en tuinders onmogelijk maken hun bedrijf te laten groeien. Met als gevolg dat ondernemingen niet kunnen groeien en productie verdwijnt naar het buitenland.

We produceren minder voedsel dan we kunnen, en ook in de Nederlandse supermarkten liggen steeds vaker producten die in het buitenland onder minder strenge regels worden geproduceerd, omdat dat goedkoper is.

Om de groeiende wereldbevolking van voedsel te voorzien moet de mondiale productie minimaal verdubbeld worden. Het is een illusie te denken dat we die verdubbeling kunnen realiseren als Nederlandse ondernemers worden opgezadeld met regels die het onmogelijk maken meer voedsel te produceren. Zo heeft het verbod op de legbatterij voor kippen ervoor gezorgd dat ondernemers fors hebben moeten investeren in nieuwe huisvestingssystemen. De oude legbatterijen zijn geëxporteerd naar landen als Polen en Oekraïne. De goedkopere eieren uit deze landen zijn vervolgens op de Nederlandse markt gekomen.

Die maatregel voelde misschien goed, maar het gevolg is dat onze eigen eieren door deze eieren uit de markt worden gedrukt.

De breed gekoesterde wens van linkse partijen en actiegroepen om het aantal dieren in een stal te beperken, leidt ertoe dat ondernemers niet kunnen investeren in maatregelen die nodig zijn om dieren in een goede omgeving te houden en ons voedsel veilig te produceren. Want als een ondernemer minder dieren mag houden dan lopen de kosten van het voedsel op.

undefined

Op kosten

Ook het ridicule idee dat de veiligheid van uw voedsel kan worden verbeterd door op ieder stukje vlees en ieder pak melk te vermelden waar het vandaan komt, is een goed voorbeeld. Het zegt niets over de veiligheid van uw eten, maar jaagt ondernemers op kosten, met als gevolg een hogere prijs in de supermarkt.

De VVD wil dat de ondernemers in land- en tuinbouw voorop blijven lopen in de wereld. Dat willen we omdat de consument in de supermarkt moet kunnen kiezen voor betaalbare en veilige producten en omdat Nederlandse ondernemers een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de stijgende vraag naar betaalbaar en veilig voedsel in de rest van de wereld.

Van linkse partijen mogen we verwachten dat ze stoppen met het propageren van beleid dat misschien goed voelt maar niet werkt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden