'Wetgeving acquisitiefraude moet strenger'

Irene van Wijhe

amsterdam – Het Nederlandse bedrijfsleven verliest jaarlijks 400 miljoen euro aan malafide advertentieverkopers. Onder valse voorwendselen laten zij ondernemers een handtekening zetten onder een contract waar juridisch nauwelijks onderuit te komen is.

Fleur van Eck, directeur van het Steunpunt Acquisitiefraude (SAF) wil om die reden strengere wetgeving in Nederland om advertentiefraude te bestrijden. „Oostenrijk heeft als enige een wet die advertentiefraude aanpakt.” In die wet staat dat verkopers geen registratie in hun bedrijvengids of -lijst mogen aanbieden wanneer niet duidelijk is dat het om een contractaanbieding gaat.

„En dat is waar malafide bedrijven in Nederland rijk van worden”, aldus van Eck. „Ze doen zich over de telefoon, mail, fax of post voor als gerenommeerde bedrijvengids, vertellen de ondernemer dat hij zijn klantgegevens even moet controleren voor het komende jaar en faxen hem deze gegevens toe. En die tekent, zonder te weten dat hij aan een contract vastzit dat hem honderden euro’s per maand kost.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden