Wetenschapsquiz

Voetbal om 9 uur

Atheïstische humanist

Plukpolitiek

Stop met vrouwenhandel

Wetenschapsquiz

Volgens Joep Engels zaten er veel onzorgvuldige vragen in de Nationale Wetenschapsquiz (Trouw, 27 december). Helaas zijn er in zijn commentaar ’onzorgvuldige’ antwoorden ingeslopen. Zo stelt hij bij punt 4 dat de katholieke kerk in de twaalfde eeuw van het huwelijk een sacrament maakte. Dat is niet juist. Pas het concilie van Lyon (1274) bevestigde dat het huwelijk een sacrament is, dat genade bemiddelt.

Vervolgens: paus Nicolaas I had al in 866 onder beroep op het Romeinse recht verklaard dat voor het sluiten van een huwelijk de wederzijdse overeenstemming (consensus) de enige rechtsgrond was. Consensus heeft met liefde en vrije wil te maken. Maar Engels ’ontgaat dat enigszins’. Van belang is ook dat toestemming van de ouders niet nodig was.

Tot slot: het vierde concilie van Lateranen (1215) beperkte bloedverwantschap als huwelijksbeletsel tot de vierde graad (was eerder de zevende). Dus ook pas in de dertiende eeuw.

A.G. Weiler, em. hoogleraar Middeleeuwse Geschiedenis, Radboud Universiteit Nijmegen Heelsum

Voetbal om 9 uur

Beste sportmarketingdeskundige Van den Wall Bake, ik kijk niet om 7 uur, niet om 8 uur, maar om 9 uur: het bord(je) op schoot met een beschuitje en een kopje thee. Dat is pas genieten, zondagmorgen 9 uur BBC1: topvoetbal uit de Engelse Premier League: nooit verveling en ergernis, altijd spanning en... geen reclameblokken!

W. Born Dongen

Atheïstische humanist

Je hoeft geen atheïstische humanist te zijn om je te verbazen over de opvattingen van de heer Maso (’Humanist vindt het hiernamaals’ Trouw, 21 december). Vooral zijn redenatie dat er geen wetenschappelijke beweringen zijn die bewijzen dat er leven is na de dood, maar ook geen wetenschappelijke beweringen die het tegendeel bewijzen, is dolkomisch.

Er zijn geen bewijzen dat er feeën en trollen bestaan maar evenmin is bewezen dat ze niet bestaan. Gaan we er daarom onderzoek naar doen? Ik hoop niet dat weldenkende mensen dat doen.

Misschien heeft de heer Maso toch iets te veel geëxperimenteerd met het geestverruimende middel ayahuasca. Hij heeft er niets bijzonders door ervaren, zegt hij zelf, maar ik ben daar nog niet zo zeker van.

Zo ís de heer De Waal voorzitter van de Humanistische Alliantie net zoals de heer Zunderdorp dat ís van het Humanistisch Verbond. Daarvoor hoeven zij zich dus niet voor te doen, zoals de heer Maso stelt.

Maar met evenveel recht durf ik te stellen dat de heer Maso zich voordoet als hoogleraar van de Universiteit voor Humanistiek.

Rudy Schreijnders teamleider communicatie vereniging Humanitas

Plukpolitiek

Deze regering voert een Plukpolitiek tegen de bevolking en baadt zelf in weelde. Volgend jaar worden weer allerlei verhogingen ingevoerd: ook onrechtmatige! Voorbeeld is de verhoging van de bieraccijns. Bij het Benelux-verdrag is het volgende bepaald:

Artikel 78

1. De vaststelling van invoerrechten en accijnzen, alsmede van alle andere ter zake van de in, uit- of doorvoer geheven rechten, belastingen of heffingen van welke aard ook, geschiedt gemeenschappelijk of door multilaterale overeenkomsten waarbij de Hoge Verdragsluitende Partijen partij zijn.

Deze verdragsregel heeft kracht van wet, maar de regering stelt zelfstandig hogere accijnzen vast! De komende verhoging is derhalve onwettig. Brouwerijen, klaag de regering aan, weiger de verhoging te betalen. Het volk wil brood (bier) en spelen.

Mr. P. van Oosterom Leiden, Oprichter Promotie INformatie Traditioneel Bier

Stop met vrouwenhandel

Een vurige wens van mij voor het naderende nieuwe jaar is dat er eindelijk een remedie gevonden wordt voor een vreselijk kwaad dat te midden van ons plaatsvindt: de gruwel van de vrouwenhandel. Het is toch te gek voor woorden dat vrouwen en meisjes uit alle windstreken naar ons land gesleept kunnen worden en hier in de prostitutie belanden!

Het wordt tijd dat justitie en politie veel meer ondernemen om deze arme slachtoffers te helpen om aan hun noodlot te ontkomen!

Willem Vizee Tiel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden