Wetenschapsquiz lijkt uit de gratie bij kijkers

Aantal inzendingen voor 22ste editie fors gedaald

De Nationale Wetenschapsquiz lijkt over zijn hoogtepunt heen. De afgelopen maand namen slechts 1117 mensen de moeite om hun antwoorden op de vragen van de 22ste editie in te zenden. In de beginjaren van de quiz kreeg de organisatie het vijftien- of twintigvoudige aan inzendingen binnen.

Ook het televisieprogramma trekt minder belangstelling. Keken er tien jaar geleden nog een paar miljoen mensen naar, dit jaar trok de quiz - uitgezonden op Kerstavond - nog maar 626.000 kijkers.

Onderzoeksfinancier NWO, die de quiz organiseert, erkent dat de belangstelling tanende is, maar heeft nog geen besluit genomen over een volgende editie. "Je kunt het ook positief bekijken", zegt een woordvoerder. "Toen we met de quiz begonnen, was wetenschap op tv nog bijzonder. Nu is er veel meer aandacht voor in andere programma's zoals 'De Wereld Draait Door'."

De quiz lijkt dezelfde weg op te gaan als de juniorversie. De VPRO, mede-organisator, trok daar dit jaar de stekker uit. Mede gezien het fors geslonken budget van de publieke omroep, aldus de VPRO in een verklaring. Maar vooral omdat er steeds minder kinderen naar keken. "Er is van alles geprobeerd, op verschillende tijdstippen, met verschillende presentatoren. Het maakte geen verschil. NWQ Junior scoorde niet meer; na vijftien jaar is de prik eruit."

Van de 1117 inzendingen waren er dit jaar zeven die alle vragen goed hadden - vijf mannen, één vrouw en één groep. Er waren als vanouds veel bèta-vragen. Opvallend genoeg was de enige vraag met een historisch tintje - over vrouwelijke spionnen uit de zeventiende eeuw die hun boodschappen in rauwe eieren verstopten - het slechtst gemaakt: 296 inzenders hadden die goed.

Op Kerstavond kwam Martin van der Mark, werkzaam bij Philips Research, als de grote winnaar uit de bus. De wedstrijd tussen een team van hoogleraren en een team uitvinders werd door de laatste gewonnen.

Verdieping 6|7

Over kraaiende kippen en de prijs van knolpower

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden