Wetenschapsnetwerken deugen niet

De computercentra waarmee Nederlandse wetenschappers en hun studenten het wereldwijde web moeten verkennen, zijn te krakkemikkig voor commercieel gebruik.

Die verbijsterende conclusie moet getrokken worden uit de waarschuwing die de Amsterdam Internet Exchange (Ams-IX) op haar site heeft staan. Dit grootste internetknooppunt van de wereld waarschuwt nieuwe klanten dat ze voor hun zogeheten colocatie geen gebruik moeten maken van Sara en Nikhef, de twee wetenschappelijke datacentra van de universiteiten in Amsterdam.

Klanten van Ams-IX moeten via een colocatie op het internetknooppunt worden aangesloten. Ams-IX adviseert nu om daarvoor een van de vier andere colocatie-leveranciers, alle vier commerciële partijen, te gebruiken.

Een woordvoerster van Ams-IX meldt dat vooral Sara al diverse keren forse steken heeft laten vallen en dat er al enkele jaren problemen zijn, zowel met de apparatuur als met de dienstverlening van Sara en Nikhef. "Zo is er onlangs een storing geweest als gevolg van haperende apparatuuur waardoor 66 klanten van de Ams-IX bij Sara plat gingen. Vervolgens heeft men de zaak trachten te herstellen, waarna midden op de dag onaangekondigd een test werd gedaan. Daarbij viel opnieuw de stroom uit en zaten de klanten weer zonder verbinding."

Een probleem bij beide netwerken is dat er niet 24 uur per dag en zeven dagen per week service wordt verleend. In deze tijd, waarin een internetverbinding voor veel bedrijven en organisaties van levensbelang is, is dat volgens de Ams-IX 'onacceptabel'. "Recent was er een behoorlijke stroomstoring bij Nikhef en omdat dat buiten kantooruren gebeurde, was er niemand van Nikhef die dat merkte. Ams-IX moest Nikhef er attent op maken. Dat kan natuuurlijk niet."

Volgens Ams-IX is het advies aan nieuwe klanten om geen gebruik te maken van Sara en Nikhef in overleg met deze twee tot stand gekomen. Het advies wordt pas weer ingetrokken als de twee voldoen aan standaarden die een onafhankelijk bureau daarvoor zal vastleggen.

Sara en Nikhef waren vandaag niet bereikbaar voor commentaar. Maar op it-nieuwssite Tweakers meldt Nikhef al wel 'niet gelukkig' te zijn met het advies en zich erop te gaan beraden.

Voor de wetenschappelijke sector in Nederland moet de kritiek van Ams-IX een triest teken aan de wand zijn. De studenten die in de nabije toekomst van Nederland een voorbeeldig innovatief land mogen maken, moeten het doen met achterhaalde computernetwerken. Het ict-tranendal waar ik gisteren over schreef, blijkt weer een forse slag dieper te zijn.

Toevoeging op 12-11-2008

Reactie Sara

Een woordvoerder van Sara wijst erop dat er een groot verschil is tussen commerciële klanten die 24 uur per dag service moeten kunnen krijgen en wetenschappelijke gebruikers van Sara die dat te kostbaar vinden en dus genoegen nemen met minder. Uit de kritiek van Ams-IX mag daarom volgens Sara niet geconcludeerd worden dat het wetenschappelijke netwerk krakkemikkig is. Vanavond overleggen Sara en Ams-IX over de problemen en de daarover ontstane onrust.

Lees hier alle posts van Internet 3.0

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden