Wetenschapsmusea bundelen krachten

Nemo Beeld anp
NemoBeeld anp

Museum Boerhaave in Leiden, Science Center Nemo in Amsterdam en het Teylers Museum in Haarlem gaan samenwerken op het gebied van hun collecties.

Zo gaan de drie wetenschapsmusea hun verzameling digitaal ontsluiten, waardoor medewerkers gemakkelijker bij elkaar informatie kunnen opzoeken over objecten voor bijvoorbeeld tentoonstellingen.

Ook gaan ze kennis en expertise delen, maakten de drie musea vrijdag bekend tijdens het jaarlijkse Museumcongres in Den Bosch. De instellingen gaan samenwerken op het gebied van educatie en onderzoek en ze gaan gezamenlijk fondsen werven.

De musea menen dat hun wetenschaps- en technologiecollecties verschillende invalshoeken en zwaartepunten hebben en elkaar daarom goed aanvullen. Museum Boerhaave heeft veel objecten over de geschiedenis van het natuurwetenschappelijk en geneeskundig onderzoek. NEMO laat historisch onderzoek zien door middel van praktische, moderne toepassingen. Het Teylers Museum heeft instrumenten uit de 18e en 19e eeuw die speciaal gemaakt en besteld werden voor gebruik in de eigen laboratoria en demonstraties voor publiek.

Een eerste voorbeeld van de samenwerking zal te zien zijn in het kader van het internationale Jaar van het Licht in 2015. Bij de drie musea is het onderwerp 'licht' sterk in de collecties vertegenwoordigd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden