Wetenschappers zoeken hulp bij speurtocht naar leven op de maan

null Beeld ap
Beeld ap

Amerikaanse wetenschappers hopen dat vrijwilligers hen willen helpen zoeken naar tekenen van buitenaards leven op de maan. Amateurs zouden foto's kunnen afspeuren naar sporen die buitenaardse wezens lang geleden hebben achtergelaten. Dat heeft weliswaar weinig kans op succes, maar het kost ook niet veel.

Emma van der Wateren

Dat schrijven onderzoekers van de Arizona State University in een rapport in Acta Astronautica. Het is mogelijk dat buitenaardse wezens lang geleden sporen hebben achtergelaten op de maan. Afval bijvoorbeeld, mijnbouw, of zelfs een boodschap.

De NASA-ruimtesonde Lunar Reconnaissance Orbiter heeft sinds 2009 meer dan 340.000 foto's gemaakt van de maan, waar die sporen misschien wel op te vinden zijn. Maar wetenschappers kunnen al die foto's niet zelf afspeuren. Dus hopen deze onderzoekers dat internetgebruikers dat willen doen.

'De kans is heel klein dat buitenaardse technologie sporen heeft achtergelaten op de maan,' aldus de onderzoekers. 'Maar de maan heeft het voordeel dichtbij te zijn en sporen op het oppervlak heel lang te behouden. Als het maar weinig kost om te zoeken naar informatie over intelligente manipulatie, is er ook maar weinig mee verloren.'

Wetenschappers roepen vaker de hulp van het publiek in voor analyse en onderzoek van grote hoeveelheden gegevens. In 1999 al startte het SETI@home project, dat computergebruikers over de hele wereld inschakelde om radiotelescopische gegevens te analyseren met behulp van speciale software. Tot nu toe heeft het SETI-project nog geen bewijs van buitenaardse intelligentie kunnen ontdekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden