Wetenschappers VS stalen lijken in operatie 'Zonneschijn'

WASHINGTON (AP) - Een Amerikaanse regeringscommissie heeft in de jaren vijftig in het geniep honderden lijken verzameld en het celweefsel en de beenderen onderzocht om meer te weten te komen over het effect van radioactieve neerslag van proeven met atoombommen. Dat blijkt uit onlangs vrijgegeven documenten.

In de operatie 'Zonneschijn' zijn in totaal ten minste 1500 lichamen verzameld in de VS en zes andere landen door de Atoomenergie-commissie (AEC), zonder dat de familieleden hiervan op de hoogte waren gesteld. Onder de lijken bevonden zich ook kinderlichamen.

De meeste lichamen kwamen uit stedelijke gebieden met een overwegend arme bevolking, aldus documenten die gisteren werden vrijgegeven door een presidentiële adviesraad voor stralingsproeven op mensen.

“Menselijke proefmonsters zijn van groot belang. Als iemand weet hoe je makkelijk lichamen kunt roven, dan zal hij zijn land werkelijk dienen”, zei Willard Libby van de Universiteit van Chicago, een van de belangrijkste voorstanders van het programma, in 1955 tijdens een geheime ontmoeting van de afdeling Biologie en Medicijnen van het AEC. Libby werd in de jaren zestig onderscheiden met de Nobelprijs voor scheikunde.

In 1953 werd begonnen met de wereldwijde zoektocht naar lichamen. Na de ontploffing van een waterstofbom in de Zuidzee in 1954 zou de jacht op lijken zijn geintensiveerd.

Belangrijke 'leveranciers' van kadavers waren de centra van New York City, Houston en Vancouver. In deze steden konden de wetenschappers “bijna iedereen krijgen die doodgaat”, aldus dr. J. Laurence Kulp van de Columbia Universiteit tijdens de ontmoeting in 1955. Vooral Houston was erg in trek bij de wetenschappers. “Daar hebben ze al die regeltjes niet. Er zijn veel armen en zo”, verklaarde Kulp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden