Wetenschappers ontwikkelen tweede huid, die zit als gegoten

Het zijn foto's die in de Cosmopolitan niet zouden misstaan. Foto's van gezichten, vóór en na de behandeling. Weg zijn de rimpels, dank zij...

Maar dit is geen glossy. Het is het vooraanstaande wetenschapsblad Nature Materials waarin deze week afbeeldingen staan van gezichten met rimpels of oogzakken die zijn verdwenen als er een soort plastic op is aangebracht. Alsof het een tweede huid is, schrijven de onderzoekers van het befaamde MIT in Cambridge Massachusetts. Een huid met het uiterlijk van een jong vel, zeggen ze erbij.

De huid is de eerste verdedigingslinie van het lichaam tegen schadelijke invloeden als hoge temperaturen, giftige stoffen of micro-organismes. Die bescherming wordt minder door verwondingen, ernstige zonnebrand of ziekte. Daar zijn wel materialen voor die de huid met een dun laagje bedekken, maar die zijn niet prettig in gebruik. Ze zijn niet zo flexibel en bovendien zie je ze.

Daarom zochten de onderzoekers van het MIT naar een materiaal dat elastischer is dan de huid zelf, dezelfde beschermende eigenschappen heeft en onzichtbaar is. Zodat het ook voor cosmetische doeleinden kon worden gebruikt, voor de verouderende huid met name.

Tien jaar lang bestudeerden ze meer dan honderd soorten plastic, allemaal met een siliconenachtige structuur. Uiteindelijk vonden ze een materiaal dat elastischer is dan de huid zelf. Het kon ongestraft tot tweeënhalf keer zijn oorspronkelijke lengte worden opgerekt - de natuurlijke huid scheurt als hij twee maal zo lang wordt gemaakt. Bovendien was het comfortabel in gebruik en irriteerde het niet.

En was het eenvoudig aan te brengen. De patiënt hoefde alleen een siliconensmeerseltje aan te brengen en daarna een soort katalysatorcrème waarna de siliconen verstijfden tot een strak vel dat minstens 24 uur bleef zitten. Desgewenst was het ook eenvoudig te verwijderen.

Ook de cosmetische testjes waren succesvol. Enkele proefpersonen smeerden er de wallen onder hun ogen mee in waardoor de huid daar weer zo strak en soepel werd als in hun jonge jaren. In andere tests bewees het goedje zijn elasticiteit en bleek het een droge huid te helpen bij het vasthouden van vocht.

In hun artikel speculeren de onderzoekers over medische toepassingen zoals de behandeling van eczeem of andere vormen van uitslag. Maar ze hebben voor hun werk ook een apart bedrijfje opgericht. En dat rept in zijn persbericht vooral over rimpels en oogzakken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden