Wetenschappers manen Rutte tot ambitieuzer klimaatbeleid

REDACTIE GROEN

Nederlandse wetenschappers roepen premier Rutte in een brandbrief op, zich hard te maken voor een veel ambitieuzer Europees energie- en klimaatbeleid. De Europese energie- en klimaatdoelen voor 2030 zijn helemaal geen doelen, schrijven ze, want die voorgenomen 40 procent broeikasgasreductie, 27 procent energiebesparing en 27 procent hernieuwbare energie worden ook zonder verdere extra inspanningen al gehaald.

De Tweede Kamer voert vandaag algemeen overleg over het Europese klimaat- en energiebeleid. De 21 wetenschappers, onder wie Jan Rotmans (Erasmus Universiteit), Andy van den Dobbelsteen (TU Delft), Louise Vet (NIOO-KNAW) en Jan Jonker (Radboud Universiteit), dringen er bij Rutte op aan de lat een stuk hoger te leggen. Bovendien moeten de Europese doelstellingen worden vertaald naar nationaal niveau en juridisch bindend worden voor de nationale regeringen. "We moeten de vrijblijvendheid voorbij", vinden ze.

"Alleen als we ambitieuze en bindende doelen stellen en verwezenlijken, hebben we kans de grote dreiging van klimaatverandering af te wenden," waarschuwen ze. In hun brief aan Rutte halen ze het laatste rapport van het IPCC aan, waarin dit internationale klimaatpanel aantoont dat er veel forsere reducties van CO2-uitstoot nodig zijn om de kritische klimaatgrens van 2 graden Celcius niet te overschrijden. Bovendien, schrijven de 21 wetenschappers, investeren we dan in een schone economie die meer banen schept en innovatie genereert.

Er is volgens hen overstelpend wetenschappelijk bewijs dat de klimaat- en energiedoelen voor 2030 ambitieuzer kunnen en moeten: 55 procent broeikasgasreductie, 40 procent energiebesparing en 45 procent hernieuwbare energie op EU-niveau is realistisch, schrijven ze. "De huidige Europese voorstellen dragen nauwelijks bij aan het versnellen van de energietransitie en vormen evenmin een impuls voor duurzaam economisch herstel. En daarop zitten niet alleen miljoenen Nederlanders, maar ook honderden miljoenen Europeanen met smart te wachten."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden