Wetenschappers gaan minister helpen bij beleid

Nederland krijgt een academie voor internationale samenwerking. Dezogeheten IS Academy moet het antwoord zijn op het gat dat gaapt tussen dewetenschap en het beleid van het ministerie van buitenlandse zaken.

Al geruime tijd klagen Nederlandse instituten en universiteiten dat deoverheid weinig oog heeft voor de kennis die bij hen aanwezig is als hetgaat om het oplossen van het armoedevraagstuk in de wereld. Anders dan inGroot-Brittannië, waar de overheid bij het maken van beleid sterk leuntop kennisinstituten, is volgens Nederlandse wetenschappers de kloof inNederland tussen wetenschap en beleid alleen maar groter geworden.

De IS Academy is geen instituut maar vooral een samenwerkingsverbandvan meerdere instituten, waaronder de universiteit van Utrecht, de RadboudUniversiteit in Nijmegen, de Universiteit van Amsterdam, het AfrikaStudiecentrum in Leiden en het directoraat-generaal internationalesamenwerking (DGIS), dat valt onder Buitenlandse Zaken.

Het idee van de IS Academy, dat minister Van Ardenne(ontwikkelingssamenwerking) op prinsjesdag wil openbaren, voorziet ondermeer in de plaatsing van wetenschappers op het departement. Zo krijgt hetdepartement nieuwe inzichten aangereikt en tevens de kans om eventuelenieuwe medewerkers in een vroeg stadium aan zich te binden. De kosten vande Academy, 1 miljoen euro, worden gelijkelijk verdeeld tussen overheiden instituten.

In een recent rapport van de Rawoo (Raad voor het wetenschappelijkonderzoek in het kader van ontwikkelingssamenwerking) wordt vastgesteld datmomenteel onvoldoende kennis in ontwikkelingslanden voorradig is. En datterwijl die landen meer dan ooit zelf verantwoordelijk worden gesteld voorhet oplossen van het armoedevraagstuk.

De raad pleit dan ook voor een versterking van de capaciteit voorkennisontwikkeling in de arme landen. Tevens moet er een duidelijkerkoppeling komen tussen wetenschappelijk onderzoek en de zogehetenVN-Millenniumdoelen, waaronder de halvering van de armoede in de wereld in2015. Volgens de Rawoo kan het budget voor onderzoek in Nederland goedworden gekoppeld aan vele VN-doelen. Nu gebeurt dat slechts voor 2 procentvan het onderzoeksgeld.

Dat percentage moet worden opgetrokken tot vijf, zo adviseert de Rawoominister Van Ardenne. De minister heeft nog geen reactie op het adviesgegeven. Het advies is actueel nu volgende week in New York tijdens de topvan de Verenigde Naties ook de Millenniumdoelen zijn geagendeerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden